2024. Június 17. hétfő
A brit fiatalok között olyannyira elharapózott a túlzásba vitt alkohol- és drogfogyasztás, hogy az orvosok egészségügyi krízistől tartanak. A részegen bevállalt szex folyományaként ugyanis drasztikusan megnövekedett a nemi úton terjedő betegségek száma.

Európában a nemi betegségekben szenvedők száma Nagy-Britanniában növekszik a leggyorsabban, és a tinédzserkori terhességek aránya is magasabb a szigetországban, mint bárhol az EU-ban. A brit kormány független tanácsadó testülete szerint a fenti szomorú adatok hátterében a fiatalok mértéktelen alkoholfogyasztása áll.

szex nemi betegség tripper szifilisz hiv részeg alkohol

Szexuális egészség tekintetében az alkohol jelenti a fő problémát, figyelmeztet Mark Bellis, a Liverpooli Egyetem munkatársa. Jelentésében azt írja, hogy az ittas fiatalok háromszor akkora valószínűséggel létesítenek szexuális kapcsolatot mindenféle védekezés nélkül, mint józan társaik. Az orvosi statisztikák döbbenetes számokat mutatnak: az elmúlt 12 évben 300%-kal nőtt a HIV- és a chlamydiafertőzések száma, 200%-kal több tripperes beteget regisztráltak, és 2000%-kal (!) emelkedett a szifilisszel fertőzöttek száma.

Egy manchesteri szifiliszjárvány kitörése kapcsán készült tanulmány rávilágított arra, hogy szoros összefüggés van a fertőzésveszély és a droghasználat között is, a brit ifjak a drogokat (kannabiszt, ecstasyt és amfetaminokat) ugyanis afrozidiákumként is használják. Kiderült, hogy a felelőtlen fiúk és lányok pontosan tudják, hogy a drogok hatására szexuális magatartásuk kontrollálatlanná válik, sőt, a tanulmányban idézett fiatalok direkt azért fogyasztották a szereket, hogy elfelejtkezzenek a rizikóról és felhőtlen gondtalanságban szórakozhassanak. A kutatók számításai szerint egyetlen védekezés nélkül lezajló közösülés 50%-kal növeli a tripperrel, 30%-kal a genitális herpesszel és 1%-kal a HIV-vel való megfertőződés veszélyét.

A mind az egyén, mind a társadalom egészségére nézve fatális következményekkel járó magatartásformák elharapózása miatt az orvosok felszólították a brit kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a fiatalok alkohol- és drogfogyasztásának korlátozására.

Az Európai Unió egy idén tavasszal készített felmérése kimutatta, hogy számos tagállamban problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás Minden tizedik EU-s szeszfogyasztó teljes alkoholmámorba issza magát, azaz a sárga földig lerészegedik, az pedig ennél is aggasztóbb, hogy fiatalkorúaknál ez az arány kétszer nagyobb. A túlzott szeszesital-fogyasztás súlyos következményeire londoni orvosok a The Lancet nevű orvosi szaklapban közölt orosz példával kívánják felhívni a figyelmet: egy Ural melletti ipari város férfiúi olcsó parfümökből és tisztítószerekből nyert alkohollal szabályosan halálra isszák magukat. A 22 és 54 év közötti orosz férfiak körében az alkohol a vezető halálok.


Forrás: Spiegel Online
2007. 08. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés