2023. Szeptember 29. péntek
A fogínybetegség gyógyítása az egész testre hatással van: egy kutatás szerint csökkenti a súlyos rheumatoid arthritisben szenvedők kínjait – a fájdalmat, az ízületek gyulladását és a reggelenként jelentkező ízületi merevség mértékét.

A fogínybetegség és a rheumatoid arthritis között nem először találtak összefüggést. „Régóta foglalkoztatja a reumatológusokat és egyéb klinikusokat a rejtély, hogy az ínybetegségek milyen szerepet játszhatnak a szisztémás (az egész szervezetet érintő – a szerk.) kórképek kialakulásában” – mondta el Dr. Ali Askari, a Cleveland Egyetemi Kórházak reumatológiai osztályának vezetője, a mostani vizsgálat egyik résztvevője.

rheumatoid arthritis, fogínybetegség

Az intézmény és a Case Western Reserve Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói 40 pácienst vizsgáltak meg, akik rheumatoid arthritisben és közepes-súlyos mértékű periodontális betegségben is szenvedtek. Az ínybetegségek gyakoriak rheumatoid arthritisben. Mindkét gyulladásos betegség  közös vonása a progresszív lefolyás: a lágy és keményebb szövetek elpusztulnak a gyulladás során, amelyet bakteriális toxinok okoznak.

A gyulladásos terület egyik ilyen toxinja, a tumornekrózis-faktor-alfa (TNF-alfa) megjelenik a vérben, ha a szervezetben gyulladás folyik, és új fertőzéseket indíthat el, vagy súlyosbíthatja a már meglévő gyulladást.

A vizsgálat résztvevőit négy csoportra osztották. Két csoport új TNF-alfa gátló gyógyszert kapott, a másik két két csoport nem részesült gyógyszeres kezelésben. Mindkét csoportot további két részre osztották: a résztvevők egyik felénél kezelték a fogínybetegséget, vagyis megtisztították és eltávolították a csontok és szövetek fertőzését az íny területén, a többiek viszont nem kaptak fogászati kezelést.

Attól függetlenül, hogy kaptak-e TNF-alfa gátlót, a fogászati kezelésben részesülők esetében javultak a rheumatoid arthritis tünetei, és a gyógyszerek hatására még nagyobb mértékű volt a javulás.

Nabil Bissada fogorvos, a vizsgálatban résztvevő egyik kutató izgalmas felismerésnek nevezte a fogínybetegség kezelésének arthritisre gyakorolt kedvező hatását. Szerinte ez ismét jó példája annak, hogy az orális egészség hogyan javítja az általános egészségi állapotot. „Ez új intervenciós lehetőséget jelent.” – tette hozzá.


Forrás: Medipress
2009. 06. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés