2024. Július 18. csütörtök
Míg a húsokban és tejtermékekben megtalálható telített zsírsavak növelhetik egyes daganatok kialakulásának veszélyét, az olyan egészséges zsiradékok, mint amelyek például az olívaolajban találhatóak, valamilyen szintű védelmet nyújthatanak.

Holland és belga kutatók szerint napi 53 grammnál több sajt fogyasztása másfélszeresére növeli, a mindennapos olívaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát. A megállapítás alapját képező kutatásban kétszáz, húgyhólyagrákos beteget kérdeztek ki, és az adataikat egészséges emberekével hasonlították össze. Más ételek, mint a margarin, hal, csirke vagy tojás az adatok szerint nem játszottak nagy szerepet a daganatos megbetegedésekben.

sajt, húgyhólyagrák

A sajtfogyasztás rizikójának egyértelmű igazolásához a megfigyelt csoport túl kicsi volt, ezért az eredményeiket a European Journal of Cancer című szaklapban publikáló kutatók további vizsgálatokat folytatnak majd.

A telített zsírokban gazdag étrend magyarázatot adhat arra, hogy miért a nyugati országokban a legnagyobb a húgyhólyagrákban szenvedők aránya. Nagy-Britanniában például, ahol az elmúlt évtizedben 13 százalékkal nőtt a sajtfogyasztás, évente tízezer áldozatot szed a húgyhólyagrák, és a dohányosok négyszer gyakrabban betegszenek meg benne, mint a többiek. Noha az olívaolajban és növényi eredetű ételekben gazdag mediterrán étrend megvédene a betegségből, az ott élők a sok dohányzás miatt vannak hasonló veszélynek kitéve.

A különböző zsírok és a daganatok közötti összefüggést vizsgáló kutatások eddig eddig egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak. A mostani felmérés szerzői szerint a nagy mértékű olívaolaj-fogyasztásnak potenciális védő hatása lehet, a sajtfogyasztás pedig rizikótényező lehet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés