A General Dentistry május/júniusi számában megjelent új kutatás azonban azt mutatja, hogy a sajt és más tejtermékek fogyasztása segíthet a fogszuvasodás megelőzésében. A kutatók Vipul Yadav vezetésével hatvannyolc 12 és 15 év közötti alany szájában mérték a lepedék pH-értékét sajt, tej vagy cukormentes joghurt fogyasztása előtt és után. Az 5,5-nél alacsonyabb pH-érték a fogerózió (a fogzománc kopása) fokozott kockázatának tesz ki bennünket. Minél jobban meghaladja az 5,5-es értéket a pH-érték, annál alacsonyabb a fogszuvasodás kialakulásának kockázata.
A résztvevőket véletlenszerűen különböző csoportokba osztották be. Az első csoport tagjait arra kérték, hogy egyenek cheddar sajtot, a másodikat arra, hogy igyanak tejet, a harmadikat pedig arra, hogy egyenek cukormentes joghurtot. Mindegyik csoport három percig fogyasztotta az adott élelmiszert, majd vízzel öblített. A kutatók mindegyik résztvevő szájában megmérték a pH-értéket 10, 20 és 30 perccel a fogyasztás után. A tejet és a cukormentes joghurtot fogyasztók esetében nem változott a szájüreg pH-értéke. A sajtot fogyasztók szájában azonban a pH-érték gyors emelkedését mutatták ki mindegyik időintervallumban, ami arra utal, hogy a sajt fogszuvasodás elleni tulajdonságokkal rendelkezik.
A kutatás azt mutatta, hogy a sajtfogyasztásból származó pH-érték növekedés a fokozott nyálelválasztás következtében alakulhatott ki (amivel a szájüreg természetes módon helyreállítja a savasság alapszintjét), amit a rágás válthatott ki. Ezen kívül a sajt különböző összetevői is a fogzománchoz tapadhatnak, ami szintén védheti a fogat a savasság ellen. A kutatók szerint tehát a tejtermékek azon kívül, hogy egészséges alternatívát jelenthetnek a magas szénhidrát- és cukortartalmú rágcsálnivalók helyett, még a fogszuvasodás megelőzésében is segíthetnek.