2024. Június 17. hétfő
Már tíz perc séta is segít hogy átmozgassuk elgémberedett végtagjainkat, ha hosszú ideig kell egy helyben ülnünk – állítja a University of Missouri kutatócsoportja az Experimental Physiology című szaklapban publikált kutatásában.

“A hosszú időn keresztül végzett ülőmunka hosszútávon mikrovaszkuláris zavarokhoz és szívbetegségekhez vezethet, és egyéb szempontból is egészségtelen. Noha kutatásunk csak egy egészen szűk körre terjed ki, bizonyítható, hogy már tíz perc séta is segít a probléma elkerülésében” – állítja a kutatást vezető Robert Restaino. A kutatás során tizenegy fiatal férfi ült szinte teljesen mozdulatlanul hat órán át. A szakemberek megmérték a résztevők vérnyomását és szívritmusát a kísérlet előtt és után is. Mind a tizenegy férfi ugyanazt kapta reggelire két órával a kísérlet előtt, majd négy órával később ebédet is kaptak. Az önkéntesek nem mozgathatták a lábukat ülés közben, a lábuk pedig végig a padló fölött maradt, miközben olvashattak vagy számítógépezhettek.

Kiderült, hogy az ülés nem volt jó hatással a résztevők szervezetére, viszont 1100 lépés megtétele után – ami tíz percet vett igénybe – az egészségügyi értékek visszatértek a normális tartományba, és az önkéntesek is jobban érezték magukat. A szakemberek szerint a rendszeres, rövid séta fontosságát érdemes volna tudatosítani mindenkiben, aki ülőmunkát végez, hiszen így számos szív- és érrendszeri probléma elkerülhető hosszútávon.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés