2024. Szeptember 28. szombat
1 . oldal
A Cell Metabolism március 3-i száma szerint a magas sótartalmú étrend megakadályozza a kórokozók behatolását.

A sóterhelés káros hatásairól egészségügyi írások százai számolnak be: a mértéktelen sóbevitel magasvérnyomás-betegséget okoz, ezen keresztül pedig fokozza a szívroham és a szélütés (stroke) kockázatát. Azonban most egérkísérletes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a só kedvező hatással is rendelkezik, ugyanis aktiválva az immunrendszert védettséget biztosított a bőr parazitáival szemben. Dr. Jonathan Jantsch (Regensburgi Egyetem) szerint eleink számára a sófogyasztás egy megfelelő védekezési stratégia lehetett, jóval az antibiotikumos éra előtt. A kísérlet során az állatok sebét fertőzték el, és a sérült területben a só felhalmozódását tapasztalták. Ez a környezet segítette az immunrendszert, így előnyösen, a fertőzéses epizód hamarabbi lecsengésével befolyásolta a sebgyógyulást. Mindazonáltal, a só általános negatív hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni, így a kutatók úgy vélik, hogy a klinikai alkalmazás céljából csupán lokális megoldás merülhet fel.


Forrás: Medipress
2015. 03. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés