2023. December 06. szerda
Egy alaposan megsózott étel elfogyasztása után mindössze fél órával már jelentősen csökken az artériák vérpumpáló képessége, egy órán belül pedig átmenetileg romlik a keringés – erre a riasztó eredményre jutott egy ausztrál kutatás.

Adelaide-i kutatók 16 egészséges felnőtt bevonásával azt vizsgálták, hogy a só milyen gyorsan fejti ki károsító hatását. A vizsgálat résztvevői magas, majd alacsony sótartalmú – 4, illetve 0,3 grammnyit tartalmazó – ételt fogyasztottak el, előtte és utána pedig megmérték a karjuk artériáinak véráramlását. Habár az artéria nem a közvetlenül a szívbe ömlő vér áramlását mutatja, általában ezt használják a keringés állapotának felmérésére.

sófogyasztás

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a keringés sokat romlott 30 perccel a sós étel elfogyasztása után, a csúcspontot pedig egy óra elteltével érte el. A szerzők szerint eredményeik azt mutatják, hogy a gyakran fogyasztott ételekben lévő sómennyiség rontja az egészséges emberek keringését, bár a pontos mechanizmus kimutatása további vizsgálatokat igényel.

Az eredményeket kommentáló Graham MacGregor professzor – aki egy sófogyasztással foglalkozó brit lobbicsoport elnöke –, szerint a kutatás tisztán mutatja, hogy már nem túl nagy mennyiségű só elfogyasztása is milyen gyorsan elmerevíti az ereket. „ Aki étterembe megy, valószínűleg még ennél is többet vesz magához. A vérkeringés ilyen jellegű zavara a szívbetegség egy nagyon korai jelzője. Ahányszor sót eszünk, annyiszor módosítjuk az artériák sejtjeinek működését” – figyelmeztet.

A sok sót tartalmazó étrendet összefüggésbe hozzák a szívinfarktus, az agyvérzés, a vesebaj, a csontritkulás és a gyomorrák megemelkedett kockázatával. A legtöbb sót a kenyér, a feldolgozott élelmiszer, a konyhakész szószok tartalmazzák. Egy 2010-es kutatás szerint a szívbetegségek előfordulását ötödére lehetne csökkenteni, ha az élelmiszergyártó cégeknek megtiltanák, hogy túl sok sót keverjenek termékeikbe.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés