2024. Július 21. vasárnap
A hosszú idő óta fennálló orvosi hiedelemmel ellentétben egy kutatás szerint a több só fogyasztása nem biztos, hogy emeli a halálozás kockázatát.

A New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatói egy reprezentatív, az USA felnőtt lakóinak étkezési szokásait elemző vizsgálat alapján következtettek a fentiekre.

só, sófogyasztás, nátrium

A 30 év feletti, speciális, nátriumszegény (vagyis sószegény) diétát nem folytató résztvevők táplálkozási szokásainak, a szív-érrendszeri betegségek ismert kockázati faktorainak (pl. dohányzás, cukorbetegség és magas vérnyomás), és a 2000-es év halálozási statisztikáinak összevetéséből az derült ki, hogy a kevesebb nátriumot fogyasztók egynegyedének 80%-kal nőtt az esélye arra, hogy keringési betegségben haljon meg, mint azoknak, akik a legtöbb nátriumot fogyasztották.

„Az eredmények azt sugallják, hogy az átlagos népesség körében a magasabb nátriumbevitel valószínűleg önmagában nem növeli az ilyen betegségekkel összefüggő halálesetek arányát” – mondta Hillel W. Cohen, az Einstein kar munkatársa.

Mivel a felmérés megfigyelés jellegű volt, ezért nem lehet levonni pontos következtetést az okok és következmények tekintetében, állítja Dr. Cohen. „Mindenesetre a felfedezéseink újabb kérdéseket vetnek fel a világszerte érvényben levő, alacsony sófogyasztásra vonatkozó javaslatok használhatóságával, sőt, biztonságával kapcsolatban.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés