2024. Június 15. szombat
A 2-es típusú diabéteszt gyakran tartják a túlsúlyos emberek betegségének, de egy friss kutatás szerint nem csak őket érintheti a probléma: ötből egy normális testsúlyú embernek prediabétesze van, ami diabéteszhez vezethet.

„Attól még, hogy a testsúly egészségesnek mondható, egyáltalán nem biztos, hogy az ember is egészséges” – fogalmaz a kutatást vezető Arch Mainous, a Floridai Egyetem munkatársa. Eredményeik szerint különösen a 45 éven felüliek számítanak veszélyeztetettnek, az egészséges testsúlyúak egyharmada prediabétesszel küzd. „Paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy ne csak a túlsúlyosak körében keressük a diabétesz korai jeleit, hanem a normális súlyúak körében is. Újra kell gondolnunk azt is, hogy mi számít egészségesnek” – mondja a szakember.

A prediabétesszel küzdő páciensek vércukorszintje magasabb a normálisnál, de nem annyira magas, hogy diabéteszt lehessen megállapítani náluk. Ettől függetlenül a szakemberek egyetértenek abban, hogy a túlsúly továbbra is növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát, csak épp nem ez az egyetlen tényező, amely a betegséghez vezethet. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sokszor normális testsúly esetén is nagy a derékbőség, ami a diabétesz indikátora lehet. A szakember szerint nem véletlenül van a mondás, hogy az ülő életmód az új dohányzás, mivel ez az, ami igen nagy mértékben hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.


Forrás: Medipress
2016. 07. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés