Az első kutatásban amerikai kutatók kimutatták, hogy a sovány emberek esetében alacsonyabb a 15 éves időszakban megfigyelt halálozás kockázata (a nőknél 12 százalék, a férfiaknál 20 százalék), mint az elhízottak esetében (a nőknél 20 százalék, a férfiaknál 24 százalék). „Azokra a személyekre leselkedik a korai halálozás legalacsonyabb kockázata, akik a legkarcsúbb testalkatot tudják megőrizni” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Mingyang Song, a Harvard T.H. Chan közegészségügyi karának táplálkozási szakértője és epidemiológusa. Dr. Song szerint a testsúly kezelését már egészen fiatal korban el kell kezdeni, és egész életünkben folytatni kell. „Mire középkorúak leszünk, már nehéz fogyni” – mondta. „Az elhízást úgy kell megelőzni, hogy már gyermekkorban és kamaszkorban odafigyelünk a testsúlyunkra.”
Egy másik, szintén a British Medical Journal május 5-i számában megjelent nemzetközi kutatásból az derült ki, hogy az idő múlásával bekövetkező testsúlynövekedés összefügg a korai halálozás kockázatával. Az Imperial College London kutatói Dagfinn Aune vezetésével 230 korábban publikált kutatást elemeztek, amelyek összesen 30 millió embert és közel 4 millió halálozást vizsgáltak. Eredményeik azt mutatták, hogy azok az emberek közül, akik soha életükben nem dohányoztak, a legvékonyabbak éltek a leghosszabb ideig. A tanulmány szerzői szerint a korai halálozás felnőttkori megelőzéséhez a 20 – 23 pontos testtömeg-index (BMI) tartomány az ideális.