A glutén- vagy másnéven sikér- egy a búzában és a gabonafélékben megtalálható fehérje, ami a belőlük készült ételek állagáért, nyújthatóságáért felel, és teszi a tésztákat lazává, lyukacsos szerkezetűvé.
A gluténmentes lisztek nem rendelkeznek ezzel az összetevővel, ezért a tészta összeállítása során sem a korábban megszokott állagot kapjuk, illetve az elkészült sütemény sem hasonlít a búzaliszttel készült termékhez. A költséges és sok esetben sikertelen kezdeti próbálkozások helyett a szakember megfelelő praktikákat tud javasolni, amelyekkel hamar beletanulunk az ízletes gluténmentes fogások elkészítésébe.
A dietetikus a tápanyagok megfelelő összeállítására is felhívja a figyelmet. Az alapanyagok változatos összeállításával ugyanis el tudjuk kerülni, hogy a gluténmentes étkezés rostban szegény és hizlaló legyen.
Speciális étrend esetén dietetikus segít összeállítani a diétát.A tojásmentes étkezéshez nem kizárólag a tojáspor az egyetlen alternatíva. Panírozáshoz, sütemények készítéséhez – attól függően, hogy mi a cél – változatos, természetes alapanyagokat is felhasználhatunk. Az áztatott lenmag, az áttört banán vagy a mogyoróvaj is remek tojáspótló lehet, ha a szakember ajánlása szerint alkalmazzuk.
A tojás A-, D-, E- vitaminban és folsavban is gazdag, emellett számos ásványi anyag található benne és kiváló fehérjeforrás. Ha nem fogyaszthatjuk, a dietetikus alternatívát fog javasolni ezek már forrásból történő pótlására is.
A tej fogyasztását sokan mellőzik, a tejfehérje intolerancia például a felnőttek 30%-át is érintheti.
Fontos megjegyezni, hogy ez nem azonos a laktóz intoleranciával, amikor is a tejcukor okoz az érintetteknél tüneteket. Tejfehérje intolerancia esetén a laktózmentes termékeket sem lehet fogyasztani, ilyenkor minden tejterméket mellőzni kell.
A legelterjedtebb tejhelyettesítők a különböző magtejek. A dietetikus ezek, illetve a tejfehérje mentes joghurt, túró otthoni elkészítéséhez is tud praktikus tanácsokkal szolgálni, de a tejmentes diéta kapcsán fontos átbeszélni a D-vitamin és kalciumpótlás kérdését is.
Drégely Anikó megjegyezte, hogy a készételek vásárlása kapcsán is fontos odafigyelni, hogy ne kövessünk el diétahibát.
A dietetikai konzultáció során ezért a teljesértékű étrend összeállításától kezdve az alapanyagok beszerzésén át, az ételek elkészítéséig mindenről szó esik.
Ne feledkezzünk meg az étteremben, munkahelyen történő étkezésekről sem. Ennek kapcsán a szakember felhívja a figyelmet a keresztszennyeződések lehetőségére, illetve elmondja, hogy az egyénre szabott diéta mennyire szigorú, mi az, amire figyelni kell.
Egy új étrend összeállítása során tehát sok mindenre gondolni kell. A gördülékeny átállás és a teljesértékű étrend összeállítása miatt, érdemes kezdetben szakember segítségével kialakítani az új étkezési szokásokat.