2023. Szeptember 29. péntek
A homokvárépítés ártalmatlan szórakozásnak tűnik, ám potenciális veszélyeket is rejt – állítja egy kutatás, mely szerint a vízparti homokban játszó nyaralóknál megnő a hasmenés és a gyomor-bélrendszeri panaszok kockázata.

Az emésztőrendszeri problémák hátterében az áll, hogy a strand homokja széklettel szennyezett lehet. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akiket a homokba temetnek.

strand, homok, hasmenés

Chris Heaney, az Észak-Karolina Egyetem epidemiológus doktorandusza és munkatársai több, mint 27 ezer ember adatait elemezték, akik egy tengerparti és édesvízi strandokon zajló felmérésben vettek részt. A hét strand mindössze néhány mérföldre volt szennyvíztisztítóktól. A résztvevőket kikérdezték arról, hogy mit és mennyi ideig játszottak a homokban, majd két hét múlva esetleges betegségükről kértek tájékoztatást.

A homokban játszó és homokvárat építő emberek 13 százalékánál lépett fel gyomor-bélrendszeri zavar (pl. hasmenés), míg a homokba eltemetettek 23 százaléka számolt be ilyesmiről. A strandra járóknál jelentkezett még kiütés, fülfájás, sebfertőzés, szemfertőzés és felső légúti betegség is.

A szerzők kiemelik, hogy az ily módon fellépő betegségek még mindig nagyon ritkák, így nyugodtan járhatunk strandra, azonban homokozás után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés