2024. Június 24. hétfő
Az extrém mértékű túlsúly hátterében az érintettek egy részénél genetikai ok állhat: egy nemzetközi kutatócsoport szerint esetükben ugyanazon szakasz hiányozhat genetikai állományukból.

A súlyos vagy beteges mértékű elhízást a 40 fölötti testtömegindex (BMI) jellemzi. Ez az adat a testsúly és a méterben kifejezett testmagasság négyzetének hányadosaként számítható ki. (Számolja ki Ön is BMI-jét!)

elhízás

Egy európai kutatói konzorcium szakemberei azt állapították meg, hogy a súlyos mértékben elhízott emberek 7 ezrelékénél ugyanaz a mintegy 30 gént tartalmazó szakasz hiányzik genetikai állományukból a 16-os kromoszómán. A Nature tudományos magazinban publikált eredmények alapjául 16 053 ember – elhízottak és normál testsúlyúak egyaránt – génállományának elemzése szolgált.

A kutatók először 31, majd további 19 esetet találtak, ahol hiányzott a szóban forgó DNS-szakasz. A hiánnyal élő emberek kisgyerekként általában normál testsúlyúak voltak, későbbi gyerekkorukban túlsúlyosak, majd felnőttként kövérek. Ahol lehetőség volt rá, a szülők DNS-mintáit is megvizsgálták a kutatók. Tizenegy ember örökölte a hiányt az anyjától, négy az apjától, további tíz esetben pedig véletlenszerűnek tűnt felbukkanása.

A szerzők szerint tanulmányuk az első, amely igazolja, hogy a súlyos elhízást egy ritka genetikai variáció, a DNS-molekulából hiányzó szakasz okozhatja. Philippe Froguel, a londoni Imperial College munkatársa, a kutatás vezetője sajtóközleményében jelezte, hogy a krónikus elhízás hátterében további genetikai okok is lehetnek.


Forrás: MTI
2010. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés