A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói Peter Schieberle vezetésével arról számoltak be az Amerikai Kémiai Társaság New Orleans-i konferenciáján, hogy a vérsejtek ugyanolyan receptorokkal rendelkeznek a szagok érzékeléséhez, mint az orr, és egyre több bizonyíték utal arra, hogy ezek a szagreceptorok a szívben, a tüdőben és más testrészeinkben is jelen vannak. A meglepő felfedezés azt jelenti, hogy a szagok sokkal nagyobb szerepet játszanak az életünkben, mint eddig hittük.
„Kutatócsoportunk felfedezte, hogy nem csak az orrban lévő sejtek, hanem a vérsejtek is rendelkeznek szagreceptorokkal” – számolt be Schieberle. „Az orrban ezek a receptorok érzékelik a szaganyagokat, illattá értelmezik át, amit az agyunk kellemesként vagy kellemetlenként határoz meg. Egyre több bizonyíték utal azonban arra, hogy a szív, a tüdő és más nem szaglószervünk is tartalmaz ilyen receptorokat.” „Miután elfogyasztunk egy ételt, összetevői a gyomorból a véráramba jutnak” – magyarázta a kutató. „Ez vajon azt jelenti, hogy például a szívünk érzi a sült hús „illatát”, amit megettünk? Erre a kérdésre egyelőre nem tudjuk a választ.” Egyik kísérletükben a kutatók egy vonzó illatanyagot helyeztek el egy kamra egyik oldalán, a másikon pedig vérsejteket helyeztek el. A vérsejtek az illatanyag felé mozogtak.„Miután azonban az illatanyag összetevői a testen belülre kerülnek, nem tudjuk, hogy ugyanúgy működnek-e, ahogyan az orrban” – tette hozzá Schieberle. „A kutatás következő lépéseként erre is megpróbálunk fényt deríteni.”