2024. Április 13. szombat
A szaruréteg kialakulásának megakadályozása -  A szaruréteg eltávolítása -  A körmök ápolása -  A körömlakkozás fortélyai -  + 5 tipp
Cikkünk nem csak hölgy olvasóinknak szól! Az egészséges, ápolt lábfej az igényes urak büszkesége is egyben.

A legnagyobb problémát általában a talpon lévő, berepedezett szaruréteg jelenti. Rendszeres lábápolással ez megelőzhető, és a talpak, sarkak puhává varázsolhatók. A házi lábápolás alapszabályain túl apró, kevésbé közismert praktikákról is írunk.

Pedicure

A szaruréteg kialakulásának megakadályozása

A bársonyos talpak és sarkak záloga a napi lábápolás. Egy kellemes, langyos, ideális esetben aromaterápiás lábfürdő (legfeljebb 37 fokos, és 3-5 percig tartó) az egész testet felfrissíti és jó közérzetet biztosít, valamint a bőr és a körmök puhításával előkészíti a lábat a további ápolásra. A fürdőt követő gondos, a lábujjak közére is kiterjedő szárazra törlés elengedhetetlen, így könnyű elejét venni a gombás fertőzések kialakulásának. Ha eddig nem is tartozott a napi rutin testápoló tevékenységeink közé, érdemes energiát szentelnünk arra, hogy lefekvés előtt nedvességpótló krémmel kényeztessük lábfejünket.

A helytelen lábbeli is okozhat fokozott szaruréteg képződést: a túl szűk, vagy túl hegyes cipők, nem természetes anyagból készült, rosszul szellőző lábbelik hordásával a talp külső széle és az ujjbegyek fokozott nyomásnak vannak kitéve, ezeken a pontokon a bőr megvastagszik.

A szaruréteg eltávolítása

Egy kellemes, illatos lábfürdőt követően töröljük szárazra lábainkat és habkővel, vagy finom, erre a célra szánt reszelővel óvatosan távolítsuk el a felesleges szaruréteget. Ha repedezett a bőr, úgy a repedésekre merőlegesen tartsuk a reszelőeszközt. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a műveletet: legkésőbb, ha érzékennyé válik a bőr, fejezzük be. Egy vékony kis szarurétegnek maradnia kell, ami természetes védőrétegként óvja a legnagyobb terhelésnek kitett testrészünket. Ha mindennap krémezzük lábainkat, olykor az is elég, ha csak finom lábradírt alkalmazunk.

Időnként érdemes pedikűröst is felkeresni, aki a vastagabb szarurétegen túl bőrkeményedéseket és tyúkszemeket is szakszerűen tud eltávolítani, és speciális ápoló programmal örvendezteti meg a lábat.

A körmök ápolása

Lábkörmeinket vágjuk egyenesre, szögletesre, a sarkokat ne vágjuk ki, csak finom reszelővel igazítsuk meg, így elkerülhetőek a benövések. A körömágy bőrét óvatosan toljuk vissza, majd krémezzük be a körmöket is. A körömágy gyakran száraz, olajba mártott vattapálcával ápolhatjuk, szépíthetjük. Igazi újjászületést jelent az egész lábfejnek egy tápláló parafinos pakolás, amit elég csak ritkán alkalmazni. Az ápoló programot hölgyek egy szandálhoz, ruhához illő körömlakkal koronázhatják meg.

A körömlakkozás fortélyai

A pedikűr csillogó befejezését a körömlakk adja. A színes lakkozás előtt használjunk körömlakk-alapozót, ami elsimítja a körömfelszín egyenetlenségeit, megakadályozza a körmök sárgulását. A színes lakkot a nagyujjkörmön ne teljes szélességben vigyük fel, a széleken hagyjunk pár millimétert, így vékonyabbnak, elegánsabbnak hat a köröm. Egy fedőlakkréteggel tehetjük tartóssá a szép színt.

Egy-két napig, de legalább éjszakára hagyjuk szabadon körmeinket. Valójában nem a körömlakk, hanem az agresszív lemosó az, ami a nagyobb problémát jelenti, csak rövid ideig érintkezzen bőrünkkel és körmeinkkel.

+ 5 tipp

1./ Egy hosszú nap után fáradt, nehéz lábainkat ajándékozzuk meg egy pár perces, gyógynövénykivonatokat, illóolajokat tartalmazó krémes masszázzsal, egész testünk hálás lesz érte.

2./ Napi pár perces lábgimnasztikával, rövid masszázzsal egészségesen és fitten tarthatjuk lábainkat. Görgessünk a talpunk alatt egy üvegpalackot, vagy pakolgassunk lábujjainkkal kisebb hengeres tárgyakat – a torna akár tévénézés közben is végezhető.

3./ Nyári melegben egy hűvös lábfürdő üdítő, izzadós lábra azonban a langyos fürdő az ideális, télen jöhet a meleg fürdő.

4./ A szalicilsavas lábfürdő puhává teszi a kemény bőrt, a növényi olajokkal gazdagított víz a bőr nedvességpótlásában mesteri, az olyan illóolajak, mint a menta vagy a rozmaring pedig dezodoráló hatásúak.

5./ Lefekvés előtt gazdagon krémezzük be lábainkat, majd éjszakára húzzunk rá zoknit, így reggelre a bőr finom puha lesz. (Elég csak időközönként végezni.)Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés