2024. Szeptember 28. szombat
A szénhidrátok hírhedt tápanyagtípusnak számítanak, amelyet sok fogyni vágyó inkább elkerül. Dr. Sally Norton fogyókúrás szakértő szerint azonban hiba a teljes kiiktatásuk az étrendből.

Az egészség kulcsa a kiegyensúlyozott étrend, ám nem könnyű megállapítani, mi a legjobb nekünk, miközben folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb – olykor egymásnak ellentmondó – kutatási eredmények. Az utóbbi időben rossz hírnevet szerzett tápanyagfajták egyike a szénhidrát: rengetegen vallják, hogy minél kevesebbet eszünk belőle, annál jobb. Dr. Norton azonban úgy véli, tévedésről van szó. A finomított szénhidrátok és a keményítő valóban nem a legszerencsésebb táplálkozástudományi szempontból, ezeknek a bevitelét tehát valóban érdemes korlátozni a szakember szerint. Összességében viszont a szervezetünk energiaháztartásához elengedhetetlen molekulákról van szó, tehát mindenképpen fontos választani közülük, mégpedig az egészségesebb típusokból.

A zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék például kitűnő szénhidrátforrást jelentenek. A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint azonban az emberek 80 százaléka nem eszik megfelelő mennyiségű teljes gabonát, ráadásul minden ötödik semennyit sem. „Ez nem meglepő annak fényében, hogy ennyien gonosznak kiáltják ki a szénhidrátokat, és amikor mégis bűnözésre adják a fejüket, akkor egészségtelenebb fajtákért nyúlnak” – mondta Dr. Norton, aki hozzátette, hogy a teljes gabona sok-sok B-vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, egészséges zsírsavat és rostot tartalmaz. A finomított gabona ezzel szemben fehérjetartalmának negyedét elveszíti, 17 létfontosságú tápanyaggal együtt. Dr. Norton szerint naponta legalább három szelet teljes kiőrlésű kenyérnek megfelelő szénhidrátra van szükségünk, ennél csekélyebb mennyiség anyagcserezavarokhoz vezethet.


Forrás: Medipress
2015. 06. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés