2023. Október 03. kedd
Befejeződött a skill-laborok országos hálózatának kiépítése az egészségügyben - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) hétfőn az MTI-vel.

Az OKFŐ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségében létrejövő fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 13,5 milliárd forintos támogatásával - írták a közleményben.

Befejeződött a skill-laborok kiépítése

Ezzel a három egyetemi központban és tizenhat megyei oktatókórházi laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlati oktatása szimulációs környezetben, valamint kidolgoztak egy egységes képzési programot és oktatói hálózatot is.

 

Mint írták, ma már csaknem minden, a betegellátáshoz szükséges beavatkozás modellezhető és elsajátítható szimulációs környezetben is, ezért a szimuláció egyre nagyobb szerepet kap az oktatásban, az új technológiák bevezetésénél az egészségügyben és a betegbiztonságban.

 

A program keretében a kórházakba 254 féle készségfejlesztő és szimulációs eszköz került, kórházanként átlagosan 1020 eszköz, a vérnyomásmérőtől a betegszimulátor babákig. Így ebben az oktatási környezetben élethű helyzetek modellezésével sajátíthatók el ápolói, orvosi műfogások, mint például az újraélesztés, az érkanül behelyezése vagy a szülészeti ultrahangvizsgálat, de a legkorszerűbb laparoszkópos technikában is rutin szerezhető.

 


Forrás: MTI
2023. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés