2024. Június 21. péntek
A mogyorófélék „költséghatékony megoldást jelentenek a szív egészségi állapotának javítására”, hiszen nemcsak olcsók és könnyen hozzáférhetők, hanem valóban csökkentik a szívroham, a stroke és a korai halálozás kockázatát – derül ki egy friss kutatásból.

Az egyesült államokbeli Vanderbilt Egyetem Orvosi Iskolájának kutatócsoportja Dr. Xiao-Ou Shu vezetésével 72 000 amerikai és 134 000 sanghaji férfit és nőt vett górcső alá. A férfiak mindkét csoportban több mogyorófélét fogyasztottak a nőknél. Az amerikaiak által elfogyasztott magvak fele mogyoró volt, a kínaiaknál pedig csakis a mogyorófogyasztást rögzítették. Az eredmények alapján bebizonyosodott, hogy a mogyorófélék fogyasztása csökkentette a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás kockázatát. Az amerikaiak körében a legmagasabb fogyasztás 21 százalékos kockázat-csökkenéssel járt, míg a kínaiaknál 17 százalékossal. Dr. Shu hozzátette, hogy a táplálkozási trend nem befolyásolta a rák és a cukorbetegség miatti halálozást, viszont a szívbetegségre gyakorolt megelőző hatása miatt érdemes volna felhívni rá a figyelmet a közegészségügyi kampányokban – főleg azért, mert könnyen hozzáférhető és megfizethető ételről van szó.

A tanulmány a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban jelent meg. „A földimogyoró természetesen a hüvelyesek közé tartozik, ezért nem használhattuk a magvak kifejezést a publikációban. De kit érdekel a botanikai besorolás, ha az a lényeg, hogy olcsón meghosszabbítja az életet?” – magyarázta Dr. Mitchell Katz, a lap ügyeletes szerkesztője.


Forrás: Medipress
2015. 03. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés