2024. Június 16. vasárnap
Köztudott, hogy a dohányzás, a kevés mozgás és a túlsúly szív-érrendszeri problémákhoz vezethetnek, vannak azonban ezeknél meglepőbb okai is a betegségnek.

Sok fiútestvér
Akinek édesanyja már több fiúnak adott életet, az valószínűleg már az anyaméhben bőven el van látva tesztoszteronnal, ennek következtében azonban felnőttként kevesebb lesz szervezetében ebből a hormonból. A jelenség oka nem egyértelmű, azonban tény, hogy a szívbetegséghez az alacsony tesztoszteronszint is hozzájárul.

Éjfél utáni fekvés
Rossz hír az éjszakai baglyoknak: hiába alszanak akár hét órát is, ha éjfél után kezdik, mit sem ér. Japán kutatók megállapították, hogy a későn fekvő férfiak artériái sokkal feszesebbek, mint azoké, akik éjfél előtt térnek nyugovóra. Ennek az is lehet az oka, hogy az éjszakázáshoz gyakran kapcsolódik a stressz, az alkohol, a dohányzás és a zsíros, cukros ételek fogyasztása.

Félrelépés
A rendszeres nemi élet jót tesz a szívnek, a házasságtörés azonban már károsítja. Valószínűleg az is magyarázza a jelenséget, hogy a félrelépésre hajlamos emberek rendszerint boldogtalan, feszült otthonban élnek. A kiegyensúlyozott párkapcsolat azonban erősíti a szívet.

Kiszáradás
Kaliforniai kutatók megállapították, hogy napi öt pohár víz elfogyasztása jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A kiszáradás ugyanis összesűrűsíti a vért, így lehet, hogy a túl kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan káros, mint a dohányzás.

Változókor
Az ösztrogén híres arról, hogy megvédi a szívet, a menopauza idején azonban drasztikusan lecsökken mennyisége a női szervezetben. A jelenség különösen káros, ha a klimax az átlagosnál korábban következik be, hormonpótlással pedig nem lehet kivédeni a problémát, mivel az ösztrogén csak természetes formájában fejti ki jótékony hatását.

Védekezés nélküli nemi élet
A nemi úton terjedő chlamydia vírus gyengíti a szervezet ellenálló-képességét, ezáltal gyulladást okozhat a szívben, szívinfarktushoz és daganatokhoz vezethet.

A felsoroltakon kívül különféle kutatások szerint problémát okozhat még az, ha nem adatjuk be az infuenza elleni védőoltást, ha túl hirtelen ugrunk ki reggel az ágyból, ha egyedül élünk, sőt az is, ha gyűrött fülcimpával rendelkezünk.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés