2022. Július 04. hétfő
1 . oldal
Azt hihetnénk, hogy a háziasszonyok élete a dolgozó nőkéhez képest nyugodt és stresszmentes, ezáltal kevesebb egészségügyi kockázattal is jár. Kutatók szerint azonban dolgozó társaikhoz képest az otthon lévő nők körében nagyobb a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata.

A szakértők szerint ezért az otthonmaradó nők ülő életmódja felelős, mivel nagyobb valószínűséggel dohányoznak, alacsonyabb a végzettségük, többet isznak, túlsúlyosak és depressziósak.

háziasszonyok, nők, szívbetegségek

A legújabb felmérés során a North Carolina Egyetem kutatói 45-64 év közötti nőket vizsgáltak meg, annak megállapítására, hogy van-e kapcsolat a foglalkoztatottsági állapot, a szívkoszorúér-betegségek és a stroke között.

Analízisekből állapították meg, hogy a nem otthon dolgozó nőknek kisebb a kockázatuk. A szívbetegségek esetében ez a kapcsolat erősebb volt azon nők körében, akiknek nem volt középiskolai végzettsége.

A szerzők szerint „az egyik elmélet az, hogy a több szereppel – például a családi és a munkahelyi szerep – bíró nők jobb egészségügyi állapotban vannak a kevesebb szereppel bíró nőknél, noha az összefüggés mértéke a különböző munkahelyi elvárások során eltérő lehet. Mivel a nők több szerepet vállalnak – házvezetés, gyermekek és idős szülők gondozása, munkahelyi feladatok – az egészség és a foglalkoztatottság kapcsolata a nők körében igen összetett.”

 


Forrás: Medipress
2009. 08. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés