2024. Július 15. hétfő
Kanadai kutatók megállapították, hogy a nyugati típusú táplálkozásban gyakori vörös húsok, az olajban sütött ételek, a tejtermékek és a sós harapnivalók felelősek a világon előforduló szívinfarktusos esetek 30%-áért.

A kutatók 52 országból származó 16 ezer ember táplálkozási szokásainak és adatainak elemzése során megállapították, hogy a megfelelő étrend – a mi sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz – 30%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

szívinfarktus, táplálkozás

A diéta ráadásul sokkal hatékonyabb módszer, mint számos jelenleg értékesített gyógyszer – mondta el dr. Salim Yusef, a kutatás eredményeit közlő tanulmány szerzője. „Kimutattuk, hogy egészséges táplálkozással a szívinfarktus kockázata 30-40%-kal csökkenthető. Ez több, mint amit a gyógyszerektől várhatunk. Jobbak az eredmények az érrekonstrukciós és a bypass műtétek eredményeinél is.”

A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozást a kutatók jobbnak találták a hagyományos keleti, tofut és szóját tartalmazó táplálkozásnál is, bár ezekről megállapították, hogy nem befolyásolják a szívinfarktus rizikóját. Összehasonlításképpen: a nyugati típusú táplálkozással kapcsolatban a szívinfarktus kockázatának 35%-os emelkedését találták.

Dr. Yusef szerint a jó és a rossz diéta a világ minden táján azonos hatású, így lakóhelyétől függetlenül arra bátorít mindenkit, hogy fogyasszanak több zöldséget és gyümölcsöt, és mellőzzék a sós és a zsíros ételeket. Ezek a tények a kutató szerint különösen fontosak manapság, amikor a nyugati típusú táplálkozás egyre népszerűbb a világ más tájain is.


Forrás: Medipress
2008. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés