2024. Július 15. hétfő
A nők nyugalmi állapotban mért szívritmusa, amely olcsón és eszköz nélkül mérhető jellemző, megjósolhatja, van-e emelkedett kockázatuk szívinfarktusra vagy szívbetegségekre – közölték amerikai kutatók.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók megállapítják, hogy azoknál a menopauza utáni nőknél, akiknek nyugalmi szívritmusuk magas, nagyobb a kockázata a szív-érrendszeri problémák kialakulásának.

szívinfarktus, szívroham,

A Judith Hsia által vezetett csoport az Egyesült Államokban egy nagyszabású egészségügyi felmérés keretében közel 130 ezer, a menopauza után lévő nő szívritmusát mérte meg. A tesztalanyok egészségügyi történetében nem szerepeltek előzményként szívproblémák, állapotukat átlagosan nyolc évig követték nyomon a tanulmányban.

Azoknak a nőknek, akiknél kezdetben 76 fölötti pulzust mértek, 26 százalékkal nagyobb kockázata a szívinfarktus kialakulásának, vagy annak, hogy szív-érrendszeri betegségben halnak meg, mint azoknak, akiknek percenkénti pulzusszáma nem haladta meg a 62-t. Bár a fizikailag fittebb emberek pulzusa általában alacsonyabb, a jóslás eredményessége független volt az edzettségtől. A szélütés és a nyugalmi szívritmus között hasonló összefüggést nem sikerült kimutatniuk a kutatóknak.


Forrás: MTI
2009. 02. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés