2024. Június 16. vasárnap
A szemhéjon megjelenő sárgás zsírfelhalmozódás a szívroham és más érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatának jele lehet – idézte dán kutatók megfigyelését a BBC hírportálja.

A xanthelasma palpebrarum alapvetően a koleszterin felhalmozódását jelenti, és arra utal, hogy a test más részeiben is megjelenhet zsírfelhalmozódás. Kardiológusok úgy vélik, hogy az elváltozás felbukkanása a nagyobb szívkockázatra figyelmeztet.

szívroham, szemhéj, xanthelasma

A dániai Herlev Kórház kutatói több mint 12 ezer ember egészségét követik nyomon az 1970-es évek óta. A tanulmány kezdetekor a résztvevők 4,4 százalékának volt xanthelasmája. Amikor harminchárom év elteltével kontrollvizsgálatot végeztek, kiderült, hogy akiknél jelen volt a sárgás csomó, azok a többiekhez képest negyvennyolc százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot, 39 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegségük és 14 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg az eltelt idő alatt.

Az érfalakban felhalmozódó zsír, az ér „elmeszesedése” szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. A xanthelasma megjelenése a szemhéjon pedig arra utal, hogy a koleszterin a test más részein is lerakódhat.

A tanulmányt a British Medical Journal című orvosi folyóirat online kiadásában ismertették.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés