2024. Április 22. hétfő
A környezetszennyezés, az élőlényeket érő különböző vegyszerek "feminizálják" a gerincesek minden osztályának példányait a halaktól az emlősökig, beleértve az embereket is – állapította meg egy brit tanulmány.

A kutatók már számos ilyen rendellenességet figyeltek meg: ovuláló hímnemű halakat, hermafrodita medvéket, egyre kisebb pénisszel rendelkező aligátorokat. Attól tartanak, hogy ez a jelenség szélsebes mutációt hozhat létre az egyedfejlődési folyamatban, számos állatfaj eltűnését okozhatja, és veszélybe sodorhatja az emberiséget is.

szmog, ftalát, férfiak

„Ha látjuk ezeket a problémákat a vadállatoknál, komolyan kell aggódnunk, hogy valami hasonló történhet az emberek jelentős részénél is” – mondta Lou Gillette floridai professzor, a tanulmány egyik résztvevője.

A vegyi szennyezések ellen harcoló brit Chem Trust által megrendelt tanulmány, amelyből a The Independent című londoni lap közölt részleteket, a világ minden tájáról érkezett 250 tudós véleményét összegezte. Elsősorban a szabadon élő állatokra koncentrálnak, de különleges emberi eseteket is megemlítenek.

A rochesteri egyetem munkatársai például azt állapították meg, hogy ha az anya szervezetében a normálisnál több ftalát van jelen, születendő gyermekének valószínűleg kisebb hímvesszője lesz, és előfordulhat, hogy heréi nem szállnak alá a hasüregből. (Ftalátokat tartalmaz a legtöbb műanyag). Azt is megfigyelték, hogy bizonyos vegyi anyagok hatása alá került anyák fiúgyermekei szívesebben játszanak babákkal, mint „férfias játékokkal”. Olyan területeken, amelyek köztudottan magas vegyi szennyezettségűek – például Oroszországban, Kanadában vagy Olaszországban – kétszer annyi lány születik, mint normális körülmények között.

A jelentés több mint százezer olyan vegyi anyagot jelöl meg, amely veszélyezteti a férfinemet – és élelmiszerekben, elektronikus készülékekben, kozmetikumokban vagy éppen rovarirtókban található.


Forrás: MTI
2008. 12. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés