2024. Április 15. hétfő
Egy vizsgálat szerint az epilepsziás rohamok elleni gyógyszerek szoptatás alatti szedése nem károsítja az anyatejjel táplált újszülöttek értelmi képességeit.

Dr. Kimford Meador, a Floridai Egyetem Gainesville-i karának munkatársa négyféle hatóanyagú epilepszia-gyógyszert szedő édesanyák gyermekeinek kognitív fejlődését vizsgálta. A gyermekek 41%-át szoptatta az édesanyja.

szoptatás, epilepszia, gyógyszer

A kognitív teszteken az anyatejjel táplált gyermekek magasabb pontszámot értek el, mint a nem anyatejjel táplált társaik, és ez a tendencia mindegyik epilepszia elleni gyógyszernél megfigyelhető volt. Csekély különbséggel ugyan, de az anyatejjel táplált gyermekek magasabb (98,1, míg a másik csoport 89,5) pontszámot értek el.

A különbségek az anyai IQ figyelembe vétele után azonban már nem voltak statisztikailag szignifikánsak. Úgy tűnik, az anyatejjel táplált gyermekek jobb eredményei legalább részben édesanyjuk magasabb IQ szintjének tudható be.

Meador állatkísérletekre hivatkozva állítja, hogy néhány epilepszia-gyógyszer okozhat sejtpusztulást a kifejletlen agyban, ezt a hatást viszont meggátolhatja a béta-esztradiol, az anya női nemi hormonja. „Mivel azonban a méhen belüli bétaesztradiol-védelem megszűnik születéskor, feltételezhető, hogy az epilepszia ellen szedett gyógyszerek a szoptatós kismamáknál megnövelhetik az ilyen gyógyszerek kiváltotta sejtpusztulást és csökkent értelmi képességet eredményezhet gyermekeiknél” – mondta a szakember. Meador vizsgálatait további epilepszia-gyógyszerekre és egyszerre többféle szert szedő kismamára is kiterjesztené.


Forrás: Medipress
2008. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés