2024. Június 23. vasárnap
Így okozhat a szorongás magas vérnyomást -  Hogyan okozhat a magas vérnyomás szorongást? -  A kezelés minden esetben szükséges
A szorongás és a magas vérnyomás közti összefüggés oda-vissza működik: mindkettő fokozhatja a másik hatását. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa elmagyarázta a kapcsolatot és felhívta a figyelmet a kezelés jelentőségére is.

Így okozhat a szorongás magas vérnyomást

A szorongás olyan fizikai tüneteket okozhat, mint az erős szívdobogás és az izzadás, valamint emelheti a vérnyomást is – áll az American Psychological Association definíciójában, és ez fordítva is igaz: a magas vérnyomás tudata okozhat a páciensben szorongást.

Az összefüggés megértéshez tudni kell, hogy a szorongás során a test stresszhormonokat termel, amelyek természetes módon emelik a pulzust és szűkítik az ereket, ezek a folyamatok pedig vérnyomás emelkedést okozhatnak. A szorongás miatti vérnyomásváltozás ugyanakkor jellemzően átmeneti jellegű, és megnyugváskor visszaáll a normális értékekre.

Stressz magas vérnyomás

A tartós, kezeletlen stressz azonban idővel ugyanúgy károsíthatja a szívet, az ereket, a vesét, mint a magas vérnyomás. A szorongás kezelésében nagyon tudatosnak kell lenni, ugyanis az e célból rendelt gyógyszerek (főként a szerotonin és a noradrenalin visszavétel gátlók) szintén megemelhetik a vérnyomást.

Hogyan okozhat a magas vérnyomás szorongást?

A magas vérnyomás kezelésében a gyógyszerek és a stresszoldás is fontos lehet. Bizonyos személyeknél a magas vérnyomás diagnózisa szorongást okozhat, sokan emiatt félthetik az egészségüket, bár ez tartós, kevésbé pregnáns érzés.

Az úgynevezett hipertenziós krízis tünetei azonban kifejezetten stresszreakciót indíthatnak be a páciensekben. Szerencsére a vérnyomás hirtelen kiugrása ritka esemény. Ilyenkor nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki.

Vagyis, ha a vérnyomás kiugrik és orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kíséri, várjunk öt percet és ismételjük meg a mérést. Amennyiben nem csökken, és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt.

A kezelés minden esetben szükséges

Ha valaki tartósan szorong, vagy nem tudja feldolgozni a stresszt, mindenképpen érdemes ebben segítséget kérnie. A pszichológusok, pszichiáterek különböző módszerekkel és szükség esetén gyógyszerekkel is tudnak segíteni, de nagy szerepe lehet az életmódváltásnak, a rendszeres mozgásnak, táplálkozásnak, relaxálásnak is a pszichés egyensúly visszaszerzésében.

Vérnyomásmérés

Természetesen a magas vérnyomást is kezelni kell, már csak a szövődmények megelőzése végett is – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Ha diagnózis születik a magasvérnyomás betegségről, kiemelten fontos az orvos által elrendelt kezelés, azonban ez 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, e fölötti vérnyomásnál életmódkezelés is – a gyógyszeres kezelés mellett.

Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén.

A jó hír, hogy megfelelően megválasztott kezeléssel és a páciens együttműködésével a magasvérnyomás betegség kezelhető, és így az emiatt érzett esetleges szorongás is jelentősen csökkenthető.


Forrás: KardioKözpont
2022. 11. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés