Bár sokan úgy gondolják, hogy a tej fogyasztása a magas kalcium tartalma miatt kiemelten fontos is, viszont ez nincs teljesen így. Magyarországon ugyanis nagyon sokan küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tej allergiával, melyek gyakori tünete a haspuffadás, hasmenés, illetve a székrekedés. Hogy ez mégis miért alakul ki? Dr. Bérczy Judit, a Trombózisközpont endokrinológus főorvosa szerint röviden azért, mert a tejben lévő kazein nevű fehérje lebontásáért felelős kazeináz enzim csecsemőkor után már nem termelődik. Éppen ezért a tej megemésztése nehézkessé válik, nyálkatermeléssel jár, és hogy az anyagcsere folyamatok a lehető legjobban tudjanak működni, nagy energiákat kell a szervezetnek mozgósítania - amit persze máshonnan, más valami rovására szerez, például a teherbeeséstől. Tehát amennyiben nehezen jön össze a baba, érdemes táplálkozási szokásait alaposabban megfigyelni, és ha úgy veszi észre, hogy a tejfogyasztás után az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott csökkenteni a mennyiségén, vagy teljesen elkerülni.
Bizonyára már ön is hallott róla, hogy az ízfokozók kellemetlen tüneteket okozhatnak, például migrént, heves szívdobogást, hányingert, hányást, vagy hasi görcsöket. Sőt, egyes elméletek szerint a rák kialakulásában is szerepet játszanak. Azonban a felsorolás itt még nem ér véget, ugyanis az ízfokozók, főleg az idegméregként elhíresült natrium-glutamát a teherbeesést is megnehezíti, mivel megemelheti a prolaktin szintet, ami gátolhatja a tüszőérést és a beágyazódást is. Sajnos szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben benne van – főleg a kínai menükben-, így lehetőleg házi készítésű ételeket fogyasszon, és ne csak a teherbeesés előtt, hanem a várandósság alatt, és lehetőleg utána is!
Ezeket fogyassza, ha teherbe akar esni:
fehérjedús étrend
sok zöldség, gyümölcs
cickafark tea
olajos magvak