2023. Január 27. péntek
A közismert hiedelemmel ellentétben a tekert cigaretta sem természetesebb, egészségesebb vagy ártalmatlanabb, mint a dobozos – figyelmeztet a brit tisztifőorvos.

Dame Sally Davies elmondta, hogy a dohányzás mindkét formája egyaránt „belülről rohasztja” a szervezetet. A külön kapható dohány ugyanis éppen annyi halálos mérget tartalmaz, hiába tűnik saját kezűnek a cigaretta elkészítésének folyamata. Az intelemre azért volt szükség, mert a tekert cigaretta egyre népszerűbb azon dohányosok körében, akik olcsóbb alternatívát keresnek a káros szenvedélyükre. A statisztikai adatok alapján a füstölő férfiak kétötöde, a nőknek pedig 23 százaléka használ ilyet, noha 1990-ben még csak 18 és 2 százalék volt ugyanez az arány. Aggasztó, hogy egy 627 fős kérdőíves kutatás alapján az érintettek 49 százaléka azt hiszi, hogy a tekert cigaretta kevésbé káros – és óriásit tévednek.

A brit kormány éppen ezért sokkoló kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a veszélyekre: többek között egy olyan televíziós bejátszással, amelyben egy kétgyermekes családapa cigarettát teker, ám az rohadó emberi szövetté változik a kezében. Egy másik kisfilmben pedig egy dohányos éppen letüdőzi a füstöt, ami fekete-véres anyaggal vonja be a tüdejét, a szívét és az agyát. „Bár rengetegen tudják, hogy milyen kárt tesznek ezzel a szívükben és a tüdejükben, azzal kevesen vannak tisztában, hogy a dohányzás szó szerint belülről rohasztja a testet. És ez alól a tekert cigaretta sem kivétel. Most jön az az időszak, amikor az emberek igyekeznek betartani az újévi fogadalmakat, ezért kezdtük el sugározni a bejátszásokat” – magyarázta Davies.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés