A telített zsírsavak emelik a vérben a "rossz", vagyis az LDL-koleszterin szintjét, ezt pedig a szívbetegségek és a szélütés kockázati tényezőjeként tartják számon a szakemberek. Az egészségügyi ajánlások szerint ezért a zsíros húsok, a vaj és más zsíros tejtermékek fogyasztása kerülendő.
Az összesen 348 ezer felnőttre kiterjedő 21 korábbi, követéses tanulmány eredményeit összegző új elemzés ezzel szemben nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a telítetlen zsírok nagyobb mértékű fogyasztása emelné a szívbetegség vagy a szélütés kockázatát.
Szakemberek azonban arra intenek, hogy az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett megállapítások nem jelentik azt, hogy bármilyen mennyiségben ártalmatlan lenne a telített zsír. Robert Eckel, a denveri University of Colorado munkatársa hangsúlyozta, hogy az étrend és a szív egészsége közötti összefüggés kutatásánál sokkal inkább a "táplálkozási mintázatra" kell figyelni, semmint a diéta egy-egy alkotóelemére.
Az úgynevezett mediterrán diéta, amely gyümölcsben, zöldségben gazdag, valamint sok teljes kiőrlésű gabonát, halat és telítetlen növényi olajokat tartalmaz, bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek és a szélütés előfordulási kockázatát.