A Reading Egyetem kutatói 40 és 65 év közötti, 25-35 testtömegindexű, azaz túlsúlyos és elhízott férfiak és nők bevonásával tervezik vizsgálni a teljes kiőrlésű gabonafélék immunrendszerre gyakorolt hatását.
Antonios Ampatzoglou, a tervezett kutatás vezetője elmondta, hogy amint idősödünk, az immunrendszerünk gyengül, amit a jótékony bélbaktériumok, a probiotikumok mennyiségének növelésével ellensúlyozni lehet. A szakemberek feltételezése szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék hozzájárulhatnak a probiotikumok mennyiségének növekedéséhez.
Az önkéntesek hat hétig teljes kiőrlésű étrenden fognak élni, majd egy kis szünet után hat hétig finomított gabonákat fognak fogyasztani.
„A bélbaktériumok durván két csoportra oszthatók: jótékony és káros. A kísérlet végén a mintákban az egyes baktériumfélék populációinak mennyiségét fogjuk ellenőrizni, illetve azt, hogyan változnak egymáshoz viszonyítva. Ez alapján ki fog derülni, hogyan befolyásolja a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend a jótékony és a káros bélbaktériumok mennyiségét, amiből megtudhatjuk, vajon a teljes kiőrlésű étrend pozitív hatást gyakorol-e a szervezetünkre az immunrendszer és az emésztőrendszeri egészség tekintetében” – mondta a kutató.