2024. Március 03. vasárnap

D-vitamin-hiány okozhatja a terhesek hüvelyfertőzését

hüvelyfertőzés, vaginózis, D-vitamin, terhesség
1 . oldal
A terhesség alatt jelentkező bakteriális vaginózis, vagyis baktérium okozta hüvelyfertőzés kialakulására hajlamosabbak a D-vitamin-hiányban szenvedő nők – állapította meg egy kutatás.

A felismerés megmagyarázhatja, hogy miért fordul elő háromszor gyakrabban a fertőzés az afroamerikai nők körében – náluk ugyanis gyakoribb a D-vitamin-hiány. A bakteriális vaginózis majdnem minden harmadik fogamzóképes korú nők érinti, ezért megelőzése rendkívül fontos, mondta el Dr. Lisa M. Bodnar, a Pittsburghi Egyetem epidemiológusa, szülész-nőgyógyász adjunktusa.

terhesség, vaginózis, d-vitamin

A betegség nem csak számos nőgyógyászati problémát okoz, hanem fokozza a koraszülés kockázatát is, ami pedig az újszülött-halálozás első számú oka, ezért terhes nőknél különös figyelmet kell fordítani a hüvelyi fertőzésekre.

A Pittsburghi Egyetem kutatói 469 terhes nőt vizsgáltak, akik 41%-ánál állapítottak meg bakteriális vaginózist. A fertőzöttek 93%-ánál állt fenn D-vitamin-hiány. A D-vitamin szintjének emelkedésével a hüvelyi bakteriális fertőzés gyakorisága csökkent.

Valószínűsíthető, hogy a D-vitamin mikrobaellenes molekulák képződését és működését szabályozza, melyek segítik az immunrendszert a baktériumok okozta fertőzések leküzdésében és megelőzésében.

Az afroamerikaiaknál azért gyakoribb a vitamin hiánya, mert a bőr festékanyagai korlátozzák a napfény hatására képződő D-vitamin mennyiségét, továbbá az USA-ban élő afroamerikai nők étrendje sem tartalmaz az ajánlásoknak megfelelő arányban D-vitamint.

Dr. Bodnar ennek ellenére nem ajánlja a terhesség alatt nagy mennyiségű D-vitamin tabletta fogyasztását. Elsősorban az egészséges táplálkozás fontosságára, valamint a magzatvédő készítmények szedésére hívta fel a figyelmet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés