2024. Július 15. hétfő
Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik terhességük első harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú szívrendellenességek, állapították meg amerikai kutatók.

Adolfo Correa, az amerikai betegség-megelőzési központ (CDC) munkatársa csoportjával 2525 veleszületett szívhibával világra jött baba, valamint 3435 egészségesen született gyerek anyjára vonatkozó adatokat tekintett át. Két olyan veleszületett fejlődési rendellenességre összpontosítottak, amelyekre vonatkozóan korábbi tanulmányok már felvetették, hogy megjelenésük összefügghet az anya dohányzásával is.

terhesség, dohányzás

A kamrai sövényhiány, azaz a felső szívkamrák közti nyílás körülbelül minden ezredik újszülöttnél fordul elő az Egyesült Államokban. A mostani vizsgálat szerint a terhesség elején való dohányzás 32 százalékkal növeli ennek az eltérésnek az előfordulását a magzatoknál.

Ritkább a szív és a tüdő közti véráramlás zavara: 0,6 ezrelékes gyakorisággal fordul elő, a dohányos kismamák gyermekeinél azonban 36 százalékkal nő a rizikó.

A várandósság második és harmadik trimeszterében való dohányzás is veszélyt hordoz a magzatra nézve, de mint Correa elmondta, az első trimeszterben alakulnak ki a baba szervei, ekkor a legérzékenyebb a magzat a környezeti hatásokra, ezért fókuszáltak erre a szakaszra.

A kutatási eredményeket a Pediatrics című szakfolyóirat legutóbbi számában tették közzé.


Forrás: MTI
2011. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés