Már a terhesség előtt érdemes folsavat szedni
folsav, koraszülésTexasi kutatók közel 35 ezer terhesség adatait vizsgálva tárták fel, hogy azoknál a nőknél, akik teherbe esésük előtt legalább egy évvel már folsavat szedtek, felére csökkent a koraszülés kockázata.
Kanadai kutatók 1,3 millió québeci szülés adatai elemezték 1990-ig visszamenően, a szívhibák előfordulására összpontosítva. Úgy találták, hogy a súlyos szívhibák aránya évi 6 százalékkal csökkent, amióta 1998 decemberében bevezették az országban a folsav adagolását egyes élelmiszerekhez.
Normál étrenddel nehéz annyi folsavat magukhoz venniük a várandós nőknek, amennyire szükségük lenne a magzat egészséges fejlődéséhez. A B-vitaminok közé tartozó folátokat a szervezet a sejtosztódáshoz használja, a magzat fejlődése során nélkülözhetetlenek az idegrendszer kialakulásához. A terhesség alatt általában napi 400 és 800 mikrogramm közötti folsav bevitelét ajánlják a kismamáknak.
A fogamzást megelőzően azonban a gyereket tervező nők csak harmada szed étrend-kiegészítőként folsavat, ezért a vitaminnal dúsított lisztből készült ételek biztosíthatják szükségletüket. „Drámai változásokat láttunk az Egyesült Államokban és Kanadában is az idegcsőzáródási hibák megelőzésében pusztán az élelmiszerek dúsításával” – mondta Alan Fleischman, egy amerikai civil orvosi szervezet vezetője, hozzátéve: a kérdés most az, hogy milyen mértékben növeljék az élelmiszerek folsavtartalmát.