2024. Július 18. csütörtök
Előkészületek -  Évszakok -  Napszakok
A manapság újra divatos gyógynövények legkényelmesebb beszerzési módja, ha "konyhakészen" vásároljuk meg azokat egy szaküzletben. A szép nyári napsütés azonban sokunkat csábíthat kisebb-nagyobb kirándulásra, s ilyenkor - összekötve a kellemest a hasznossal - gyűjthetünk néhányat a környéken található gyógynövények közül.

A szaküzletek választékával ugyan egyetlen rét vagy erdő sem vetekedhet ezekben az üzletekben számos, egzotikus gyógynövényhez (droghoz) is hozzájuthatunk mégis, a figyelmes szem sok értékes növényt fedezhet fel egy kiránduláson. A lényeg az, hogy tudjuk mit, hol keressünk. Legfontosabb segítőtársunk egy jó szakkönyv lesz, ami nemcsak a növények felderítéséhez, de azonosításához is nélkülözhetetlen. Ez különösen fontos, mert néhány mérgező növény igencsak hasonlít ártalmatlan rokonára.

Szedd magad gyógynövények

Előkészületek

Nagyon fontos szempont a gyűjtési hely megválasztása. Nem sok hasznát vehetjük ugyanis a kémiai növényvédő szerekkel kezelt vagy forgalmas autóutak mellett elterülő földekről begyűjtött növényeknek. Kerüljük a szennyezett folyók, patakok környékét is, igaz, ezeken a helyeken már egyre ritkábban találkozhatunk gyógyhatású növényekkel. Érdemes felkeresnünk félreeső helyeket, magasabb hegységeket.

Öltözzünk megfelelően a növénygyűjtéshez! Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a szúrós, tüskés növények okozta sérüléseket, s egyben a bogárcsípés kockázatát is csökkentjük. Gondoskodjunk szerszámokról is, hisz nem minden növénnyel tudunk puszta kézzel elbánni. A különböző növényi részek (gyökér, levél, virág, termés stb.) hatóanyagtartalma az év során folyamatosan változik, a gyűjtésnél célszerű ezt figyelembe venni. őszre fejlődik ki pl. a cseregalagonya piros, tojásdad bogyótermése, melynek alkalmazása javítja a szívműködést és a keringést. Gyógynövényeket mindig olyankor szedjünk, amikor a szükséges alkotórészek hatóanyagtartalma a legmagasabb.

Évszakok

Bizonyos részeket meghatározott napszakban ajánlatos begyűjteni. A növények földben található részeit (gyökér, gyökértörzs) a nyugalmi időszak elején vagy végén, azaz késő ősszel vagy kora tavasszal gyűjtsünk. A gyökerek esetében a napszak nem befolyásolja a leendő drog minőségét. A gyökerekre rárakódott földet távolítsuk el, a használhatatlan, odvas, korhadt részektől még a helyszínen szabaduljunk meg. A helyszíni előválogatás a feldolgozás első lépése, melynek gondos elvégzésével később sok felesleges munkától kímélhetjük meg magunkat.

Szintén kora tavasszal szerezzük be a megfelelő fák kérgét. Ezekről feldolgozás előtt távolítsuk el a belső felületen maradt farészt, a rátapadt mohákat, zuzmókat. A leveleket általában virágzás előtt gyűjtsük. A különböző okokból hibás (féregrágta, gombafertőzött stb.) leveleket mielőbb válogassuk külön és igyekezzünk a szárítással is, mert a levelek könnyen romlanak. Kinyíláskor a virágokon a sor, míg a leveles, virágos szár (az ún. herba) gyűjtése már virágzó állapotban történik. A terméseket és magvakat érett állapotban szüreteljük.

Napszakok

A föld feletti részek gyűjtésére a délelőtti és déli órák a legmegfelelőbbek, kivéve a könnyen pergő terméseket, melyeket inkább reggel vagy hűvös időben keressünk, amikor még harmatosak. A többi föld feletti részt (leveleket, herbát) száraz, napos időben szedjünk. A leendő drog alapanyagát mielőbb mossuk meg, szükség esetén hámozzuk, majd daraboljuk fel. A zsengébb növényi részeket lazán tegyük a kosárba, hogy be ne fülledjenek. Mielőtt hazaindulnánk a mérgező növények maradékait ássuk el.

A növényeknek csak azt a részét gyűjtsük amelyre szükségünk is van, védett fajokra pedig ne emeljünk kezet. Vigyázzunk a növények természetes élőhelyére és ügyeljünk arra, hogy a növények ne merüljenek ki a róluk begyűjtött leveles szárak, levelek hiánya miatt. Mindig hagyjunk annyi szaporodásra alkalmas növényi részt gyökeret, magvakat melyből jövőre újraképződhet az állomány.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés