2024. Július 21. vasárnap
Régóta ismert tényként fogadjuk el, hogy a magas vitamintartalmú étrend csökkentheti bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát azáltal, hogy segít az immunrendszer erősítésében.

Táplálkozási szakemberek éppen ezért szokták ajánlani mindenkinek a gyümölcsök, zöldségek, valamint a belőlük készült levek bőséges fogyasztását, mellyel megelőzhető számos betegség – rost- és antioxidánstartalmuk például segít megelőzni az érelmeszesedést és számos daganatos betegség kialakulását.

gyümölcs, szájüregi, rák

A mediterrán országokban ezekből a nyersanyagokból kétszer annyit fogyasztanak, mint hazánkban. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás ennek megfelelően közel fele a magyarországinak.

A bostoni Harvard Egyetem kutatói igazolták a gyümölcsök, zöldségek és az ezekből készített levek hatékonyságát a szájüregi daganatos elváltozások kockázatának csökkentésében. 1986 és 2002 között 42 311 férfi étkezési szokásait vizsgálták. Ezen idő alatt 207 klinikailag vagy szövettanilag igazolt rosszindulatú szájüregi elváltozás fordult elő. A kutatással sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcsök, különösen a citrusfélék és a zöldségek, akár 30-40%-kal is csökkenthetik a különböző rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát.

Úgy tűnik tehát, hogy főleg a citrusfélék (a citrom, a narancs, a grapefruit és a lime) valóban hatékony fegyver lehetnek a szájüregi elváltozások megelőzésében. Ezért különösen fontos hangsúlyozni, hogy a magas rizikójú személyek (a dohányosok, az alkoholt rendszeresen fogyasztók és az idősek) – és természetesen mindenki, akinek fontos a maga és családja egészsége – fogyasszanak sok gyümölcsöt, zöldséget vagy ezekből készült leveket.


Forrás: Tudományos életmódtanácsok hírlevél

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés