Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülő kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is.
E védelem mindig két lépcsőből áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztítani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy testünk egy-egy sejtje meghibásodik, nem képes az egészséges működésre, vagy ami még rosszabb, ellenőrzés nélkül szaporodni kezd. A hibás funkcionálás oka lehet öröklött, de előidézheti pl. a helytelen táplálkozás, sérülés, sugárhatás, stressz. Előidézhetik bizonyos mérgek (alkohol, kábítószerek stb.), de lehet valamilyen betegség következménye is. Ha az immunrendszer működése valamiért gyengébb, úgy szervezetünk megfelelő védelem nélkül marad. Előbb-utóbb beteg lesz.
Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
A védekezőrendszer gyengesége miatt fellépő betegségek (pl.: az AIDS, a különböző allergiák, a szénanátha, az asztma, a daganatos betegségek, a vastagbél hurutos megbetegedései) manapság terjedőben vannak, melynek egyik oka, hogy nem vigyázunk immunrendszerünkre, nem erősítjük működését.
A vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés, az alultápláltság gyengíti a védekezőrendszert, ezért sarkalatos pont a táplálkozás. A legyengült állapot főleg a fertőző betegségek terjedésének kedvez, többek között az influenzának, mely épp a tél végén szokott járványos megbetegedéseket okozni, abban az időszakban, amikor a test még könnyen áthűl, de a vírusok szaporodását már nem gátolja a nagy hideg, szervezetünk vitamin- és ásványi anyag készlete pedig már lecsökkent.
Alultápláltság, vitaminhiány más fertőzések terjedését is okozzák, ilyen a manapság szintén terjedőben lévő tbc is. Van néhány egyszerű szabály melyet érdemes betartani: változatosan kell táplálkozni, mindig ügyelve a zöldségek (az immunrendszerre kedvező hatással van például a sárgarépa, melyből naponta egy közepeset nyersen kell megenni), a főzelékfélék, a gyümölcsök, a nyers olajos magvak (pl.: a dió) fogyasztása. A különféle diéták tartása egyre inkább terjed hazánkban is. E diéták, melyek olykor egyenesen böjttel vannak összekötve, nem csak a salakanyagok kiürítésében, így az érrendszer védelmében segítenek, de igen hatékonyak az immunrendszer erősítésében, a gyógyításban is.
Néhány étel különösen gyengíti az immunrendszert. Ilyenek a sertéshús, a répacukor, a zsíros tejtermékek, ezért ezek fogyasztását a legtöbb diéta korlátozza. Ezek az ételek erősen fajspecifikusak, lebontásuk jelentős terhet ró az emésztésre. Ha egy olyan ebédet eszünk végig, mely gazdagon tartalmazza a felsorolt ételeket, legjobb, ha úgy tervezzük, hogy aludhassunk utána egyet, annyira elfáradunk. Az egész szervezet az emésztéssel van elfoglalva. A könnyű étkezés után (zöldségek, gyümölcsök) pedig szinte frissebbek vagyunk, mint annak előtte. A húsokban, sajnos, olykor nagyobb mennyiségben találhatók olyan hormonok (kortikoszteroidok), melyek az állat növekedését serkentik, de az ember immunrendszerét gyengítik.
A böjtök lényege, hogy tisztítják a szervezetet, így könnyítik a védekezőrendszer működését. Igen hatékony eljárás ez, mely bizonyos betegségekben (allergiák, ekcéma, asztma, daganatok) jól kiegészíti a többi kezelést. Egy-egy nap böjt azonban szinte mindenkinek jót tesz. Ekkor tisztító, gyulladáscsökkentő teákkal (pl.: körömvirág, kamilla, cickafark, citromfű, borsmenta) kell kiegészíteni a kúrát. Hamvas Béla esszéjét olvasva az ember szinte kedvet is kap hozzá.
Többen javasolják a hosszabb böjtöket is, melyek néhány naptól akár hetekig terjedhetnek. Alkalmazásukhoz feltétlenül szakember tanácsát kell kérni. Komplikáltabb diéták (pl.: makrobiotika) tartásához szintén szakértői felügyelet szükséges. A megfelelő táplálkozási szokások kialakítása döntő kérdésnek látszik jövőnk szempontjából, hisz az immunbetegségekre való hajlam öröklődik.