2024. Április 26. péntek
Az információhiány és a téveszmék jelentõsen hátráltathatják a posztmenopauzális korban lévõ nõk megfelelõ kezelését derült ki az Ostheoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének (OBME) civil fórumán.

A VII. Magyar Osteologiai Kongresszus keretében Öreg csontok, nem vén csontok címmel tartott civil fórumot az Ostheoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete szervezte annak érdekében, hogy a betegszervezet vezetõi, valamint a betegklubok tagsága a szakma legelismertebb hazai képviselõitõl kapjanak hiteles, naprakész információt a csontritkulás okairól, valamint a nõket érintõ posztmenopauzális tünetegyüttesrõl.

A posztmenopauzális korban lévõ nõket fokozottan érinti a csontritkulás, az emlõrák és a szívérrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikója. Megfelelõ életmóddal, komplex egészségszemlélettel azonban igen hatékony lehet a megelõzés.

A fórum résztvevõi egyetértettek abban, hogy a megfelelõ megelõzést és a kezelés idõbeni elindítását jelentõsen hátráltatja az információhiány. A súlyos következmények, az ismételt törések által okozott szövõdmények jelentõs része megelõzhetõ vagy elkerülhetõ lenne a csontritkulás idõbeni felismerésével. Emellett a jelenlévõ orvosszakértõk rámutattak, hogy az oszteoporózist a többi posztmenopauzális tünettel együttesen érdemes kezelni és gyógyítani.

Alapvetõ tévhit, melyet sokan gondolnak, hogy a posztmenopauzális kor az utolsó havi vérzés körüli, 2-3 éves idõszakot jelenti csupán. A posztmenopauza azonban éppen ezután az átmeneti idõszak után kezdõdik és élethosszig tart. A hangulatingadozások és egyéb kísérõtünetek mellett a változókor több hormonális változást indít el a nõi szervezetben, többek között az ösztrogénhormon szintjének csökkenését.

A három betegség nem csak különkülön, hanem egymással párhuzamosan, akár egymást elõidézve is felléphet. A megoldást a posztmenopauzális egészségmegõrzés jelenti, ami a problémákat komplexen szemlélve, egyidejûleg tûzi ki célul a posztmenopauzális csontritkulás kezelését, valamint az emlõrák gyakoriságának és a magas koleszterinszint csökkentését.

Megfelelõ életmóddal már a menopauza bekövetkezése elõtt is sokat lehet tenni a megelõzésért. A helytelen életviteli és táplálkozási szokások megváltoztatása, a dohányzás abbahagyása, a rendszeres, fizikai állapotnak megfelelõ intenzitású mozgás, valamint a koleszterinszegény diéta jelentõsen meghosszabbíthatja az életet, és javíthat az életminõségen!

A változó korban lévõ hölgyeknek pedig érdemes a csontritkulás diagnosztizálásakor a másik két betegség felismerésére alkalmas szûrõvizsgálatra is elmenni, vagy kérni a csontritkulással foglalkozó szakorvos véleményét, segítségét. A rizikófaktorok a menopauza után is csökkenthetõk, sõt elérhetõ már olyan gyógyszeres terápia, amely a csontritkulás kezelésével egy idõben a rossz koleszterinszint (LDL) valamint a mellrák kockázatának csökkentésére egyaránt alkalmas.


2006. 05. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés