2024. Május 15. szerda
A BIG 198 elnevezésû nemzetközi fázis III. vizsgálatot a Breast International Group kezdeményezésére, az International Breast Cancer Study Group végezte, az eredményeket pedig a kutatás vezetõi január 26án ismertették a svájci St. Gallenben rendezett Emlõrák Konszenzus Konferencián. A vizsgálatban 27 országból 8028, Magyaroroszágon mintegy 334 menopauzán átesett nõ vett részt. A BIG 198 vizsgálat célja a daganat visszatérésének megakadályozása volt a lehetõ legkevesebb mellékhatás árán, a daganat teljes mûtéti eltávolítását követõen.

Javul a túlélés esélye

Dr. Láng István, a magyarországi vizsgálatok vezetõje a betegek számára is érthetõ módon ismertette a vizsgálat céljait és tapasztalatait. A professzor elmondta, hogy a vizsgálat végsõ értékelése csak évek múlva végezhetõ el, azonban a tapasztalatok szerint ez a most ismertetett, 5 év után készített értékeléstõl nem fog számottevõen eltérni. A vizsgálat tapasztalatai alapján kijelenthetõ, hogy az új terápia a réginél hatékonyabban gátolja a daganat kiújulását, csökkenti az áttétek képzõdésének veszélyét, és így növeli a túlélés valószínûségét. A kezelés során a nõi hormonhatást gátló, úgynevezett antihormont adnak a pácienseknek. A vizsgálat hivatalos értékelése konkrét számadatokat is rendelt ezekhez az eredményekhez: az új terápiával az emlõrák kiújulásának valószínûsége 19%-kal hatékonyabban csökkenthetõ, a betegségmentes túlélés valószínûsége szignifikánsan növelhetõ, a távoli áttét képzõdés esélye pedig 27%-kal csökkenthetõ a jelenleg általánosan alkalmazott terápiával összehasonlítva.

Betegorvos találkozók

A Rákbetegek Országos Szövetsége tavaly õsszel indította el a Betegorvos találkozók a Parlament Caféban elnevezésû programját is, ahol a meghívott szakértõk egyegy daganatos betegségrõl, vagy a betegeket foglalkoztató témáról tartanak elõadást, illetve válaszolnak a résztvevõk kérdéseire. A találkozók minden hónap elsõ szerdáján, délután 5 órakor kezdõdnek a Parlament Caféban. Az aktuális témákról a

weboldalon, vagy a Szövetség telefonszámain (2257767, …68) kaphatnak tájékoztatást az érdeklõdõk.

Tények a mellrákról

Az emlõrák a nõknél leggyakrabban elõforduló rosszindulatú daganat. Halálozási arányát tekintve a tüdõrák mögött a második helyen áll. A Rákregiszter adatai alapján Magyarországon évente kb. 4500 új beteget regisztrálnak, és 2300 nõ hal meg évente emlõdaganatban. A terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegságet. Ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlõben csomót tapint, vagy mellén elváltozást észlel. 20 éves kortól ajánlott az emlõk havonkénti önvizsgálata. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a nõi ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt. 45 éves kor felett törvény által biztosított a mammográfiás szûrõvizsgálaton való ingyenes részvétel lehetõsége.

További információ: Rákbetegek Országos Szövetsége M. Bodor Mária elnök Tel: 2257767, 2257768

2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés