2024. Július 15. hétfő
A Kullancs Szövetség által idén nyáron szervezett ingyenes „kullancsvisszaküldési” akciójának eredményérõ számolt be a szövetség október 11én tartott sajtótájékoztatóján.

A kezdeményezés keretében több mint 1200 minta érkezett be, melyek közül forráshiány miatt az elsõ körben 456 mintát sikerült megvizsgálni. Az eredmények szerint a megvizsgált kullancsok közül 78 volt a Lyme-kórért is felelõs baktériumok, a Borrelia különbözõ fajai által fertõzött. A további vizsgálatok során kiderült, hogy a fertõzést okozó baktériumok között kettõ új, Magyarországon eddig nem ismert Borrelia alfajt is találtak.

A Kullancs Szövetség annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen eséllyel okozhat megbetegedést a csípés, további vérvizsgálatra hívja el a fertõzött kullancsok "áldozatait". Emellett 300 további beküldõt hív vissza vércsoportvizsgálatra, annak meghatározására, hogy vane összefüggés az egyes vércsoportok és a vérszívók támadási hajlama között.

A beküldött kullancsok rendkívül értékes tudományos anyagot jelentenek, ezért a Szövetség a mintákat az Országos Epidemiológiai Központ vírus diagnosztikai laboratóriumának adja át további vizsgálatokra.

A szövetség egyik célja a kullancsvisszaküldési akcióval az volt, hogy felmérje a hazánkban található kullancsfajok régiónkénti elterjedtségét. A fajok jelenlétét megyénként határozták meg, az adatok így irányinformációkat adhatnak a régiókban dolgozó humánés állategészségügyi szakembereknek.

Az enyhe klíma miatt a kullancsok ellen egész évben védekeznünk kell, a Szövetség ezért javasolja az agyvelõ- és agyhártyagyulladás elleni védõoltások õszi-téli beadását, illetve a kutyák rendszeres kullancsellenes kezelését, és Lyme-kór elleni beoltását, továbbá azt, hogy tartsunk otthon a kullancs szakszerû eltávolítására szolgáló eszközt.

2005.október 13.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés