2024. Május 22. szerda
A dohányzás hatása a férfiakra -  A dohányzás hatása a nőkre -  Mindkét nemnél jelentkezik
A dohányzás és a szexualitás kapcsolatáról mi jut eszébe? Füstöt eregető, szexis mozisztárok, vagy merevedési zavar, cigarettaszagú lehelet, dohányzástól ráncos bőr? Az érem két oldala: tények a dohányzás és a szexuális élet kapcsolatáról.

A dohányzás hatása a férfiakra

A fiatal férfiak körében az impotencia egyik fő oka a dohányzás, a cigarettázás ugyanis csökkenti a pénisz vérellátását, és károsíthatja az erekció fenntartásáért felelős szelepeket.

A dohányzás nagy hatással van a nemi hormonokra, amelyek a férfiak és nők közti nemi különbségek kialakulásáért felelősek. A dohányfüstben található méreganyagok úgy tűnik, bizonyos mértékben megváltoztatják a szervezet által kiválasztott nemi hormonok arányát.

A dohányfüst a spermium termeléséért felelős szerveket is károsítja. A dohányzó férfiaknak több a károsult vagy deformált spermiuma, és kisebb az ondószáma, mint a nem dohányzóknak.

Dohányzás nő szex

A dohányzás hatása a nőkre

A dohányzó nőkben megváltozik a női és férfi hormonok aránya. Következésképpen a dohányzó nők teste gyakrabban hasonlít a férfiakéhoz, amelyben a zsír csípők és a mellkas helyett a hasi tájékon raktározódik el. Ennek eredménye a kevésbé „feminin” testalkat, ráadásul a dohányzó nők esetében magasabb a cukorbetegség és a szívroham veszélye.

A női hormonok kisebb arányának más következményei is lehetnek. A fiatal dohányzó nőknek sokkal gyakrabban rendszertelen és fájdalmas a menstruációja. Nagyobb esélyük van a korai menopauzára is: a dohányzó nőknél átlagosan két évvel előbb jelentkezik a változó kor, mint nem dohányzó társaiknál.

Bár a legtöbben tudják, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, csak kevés nő van tudatában annak, hogy a dohányzás következtében a méhnyakrák veszélye is megnő. Pedig a dohányzó nők körében végzett felmérésekből kiderül, hogy a vírusos megbetegedések háromszor nagyobb gyakorisággal alakulhatnak át méhnyakrákká. A jó hír az, hogy a leszokás pozitív következményekkel jár. Akik szervezetében még nem alakult ki a rák, a dohányzás abbahagyása után a betegség kockázata normálisra süllyed, és a már rákos nők körében is nagyobb a kezelés sikerének esélye, ha lemondanak a cigarettáról.

Mindkét nemnél jelentkezik

Mind a nőknél, mind a férfiaknál, a dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot. A dohányosoknál sokkal gyakrabban alakulnak ki szarkalábak és ráncok a száj és a szem körül, mivel szívják a cigarettát, és hunyorítanak, hogy a füst ne kerüljön a szemükbe. Idővel a kromoszómák védő végződései, amelyek a sejtek genetikai anyagát hordozzák, összekuszálódnak és szétmállanak. Míg ez a folyamat általában az öregedés rendes velejárója, kutatások szerint a dohányosok szervezetében jóval gyorsabban játszódik le. Valószínű, hogy ez a felgyorsult öregedési folyamat a dohányosok több testrészét is érinti.

Amikor családalapításra kerül a sor, a dohányosoknak akkor is több nehézséggel kell szembenézniük. A dohányzó nőknek nehezebb teherbe esni, és nagyobb eséllyel maradnak meddők. A meddőségi kezelésen, vagy lombikprogramban résztvevő párok számára sincsenek jó híreink: a dohányzó nők és férfiak körében sokkal kisebb a siker aránya, mint a nemdohányzók körében.

A dohányzás és a szex kapcsolatát említve tehát sajnos nem túl rózsás a helyzet. A dohányzás nemcsak egészségünket és megjelenésünket teszi tönkre, de kapcsolatainkra is negatív hatással van. A szexuális életről már nem is beszélve: a boldogságot nem csak a férfiakat érintő potenciaproblémák tehetik tönkre: elég egy cigarettaszagú lehelet, vagy az intim együttlétet beárnyékoló füstölés. A jó hír az, hogy a leszokás sokat segít, és fiataloknál a negatív hatások még megállíthatók, vagy visszafordíthatóak. Csak arra van szükség, hogy idejében letegyük a cigarettát.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés