2024. Június 25. kedd
Fizikai hozzászokás -  Pszichés hozzászokás -  "Szociális" hozzászokás -  A tüdő és a légutak károsodása -  Szívükre veszik? -  Válogatott kínok között  -  Menekülés a rabságból -  Tíz lépés az élet -  A siker jutalmáról
A dohányzás Magyarországon évente 35 000 ember halálát követeli. Az áldozatok fele életének ötvenes éveiben, másik fele hatvan éves kor felett hal meg a dohányzás közvetlen következtében. Évente ennyi ember halála lenne elkerülhető, ha nem váltak volna dohányossá tizen-, huszonéves korukban.

Néhány éves dohányzókarrier után mely idő alatt a szervezet folyamatosan károsodik függőség alakul ki, mely erősebb, mint az alkohollal vagy bizonyos "keményebb" drogokkal szembeni függőség. Ekkor a dohányzásról való lemondás már rendkívül nehézzé, sokak számára egyenesen lehetetlenné válik. A függőséget okozó hatás gyermekekben gyorsabban, de fiatal felnőttekben is már 3-4 év alatt biztosan kialakul. A rendszeres dohányosokban kialakuló függőségnek három összetevője van.

dohányzás

Fizikai hozzászokás

A nikotin ugyanazokra az érzékeny területekre (receptorokra) hat az agyban, mint a kokain vagy a heroin, fokozza a dopamin nevű, az ingerületátvitelt befolyásoló anyag elválasztását. Ezen anyag felszabadulása kellemes érzés kialakulásával jár. A függőség (dependencia) azt jelenti, hogy bizonyos idő eltelte után, ha a szerrezet nem jut hozzá mindennapi nikotinjához, egyénenként változó súlyosságú kellemetlen tünetek kialakulásával "válaszol".

A megvonásos tünetek bár néhány hét alatt megszűnnek, a receptorok érzékenysége azonban még hónapokkal a dohányzás abbahagyása után is magasabb. Többnyire ezért esnek vissza a dohányzásról leszokni szándékozók a cigarettázás elhagyása utáni 3 hónapon belül (35-40%-uknak azonban sikerül elsőre leszokni!).

Pszichés hozzászokás

Bizonyos élethelyzetek megoldásához a dohányost a cigaretta segíti hozzá: csökkenti a feszültségét, megnyugtatja, segít érzelmeit kordában tartani, lehetőséget nyújt arra, hogy a munkától egy pillanatra elszakadjon. A pszichés hozzászokás nyilvánvalóvá válik, amikor a volt dohányos még néhány hónapos dohányzásmentes periódus után is bizonyos élethelyzetekben leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy rágyújtson.

"Szociális" hozzászokás

A kortársak, a kollégák, az iskolatársak, a barátok dohányzása láttán mások is kedvet kapnak arra, hogy a cigarettát megkóstolják. Látva a többiek dohányzását, a kíváncsiság hajtja arra gyermekeinket, hogy ők is kipróbálják a cigarettát: barátaik (vajon barátok-e?) megkínálják őket, sőt sok esetben a szülők szeme láttára szokik rá a gyermek a dohányzásra! Ha a társadalom normálisként fogadja el a dohányzó magatartást, nem csodálkozhatunk azon, hogy gyermekeinket semmilyen tanító "jó" szó nem tántoríthatja el attól, hogy amit az iskolában, utcán, televízióban, moziban, mi több, a kórházban, rendelőben állandóan látnak, és amire díszes óriásplakátokon, folyóiratokban és mozikban csábítják őket, ki ne próbálják maguk is.

A tüdő és a légutak károsodása

A dohányzás előidézte károsodások elsősorban és legkorábban a légutakban és a tüdőkben alakulnak ki. Nem térnék ki részletesen a dohányzás úgynevezett indikátorbetegségének, a tüdőráknak a tárgyalósára vagy az idült hörghurutra és tüdőtágulásra. (Az "indikátorbetegség" elnevezés azt jelenti, hogy egy társadalomban a tüdőrákos esetek és a dohányosok száma között igen szoros összefüggés mutatkozik.) Ezek általában közismertek. Legyen elég annyit megjegyezni, hogy a felemelkedőben levő dohányipar "jótékony" tevékenysége eredményeként a dohányosok számával egyetemben Magyarországon 1970 és 1995 között a férfi tüdőrákosok száma két és félszeresére, a női tüdőrákos esetek száma háromszorosára nőtt.

Röviden utalnék azonban az Angol Mellkas Társaság (BTS) 1998. december megjelent közleményére, melyben arra figyelmeztetnek, hogy dohányos nőknél kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakult tüdőrákjuk gyógyíthatatlan lesz. A 65 év alatti dohányos nők körében kétszer nagyobb a kissejtes tüdőrák kialakulásának valószínűsége, mint férfiaknál. E daganattípus gyógyulási esélyei rendkívül csekélyek. 10-ből 7 esetben a műtét már daganat felfedezése pillanatában elkésett, betegek 50%-a a diagnózis felállításától számított 6 hónap múlva már nem él!

A lehetséges magyarázatok közül ki emelendő, hogy mivel gyakrabban szívna egyébként ugyanolyan mértékben káros "light" cigarettát, a nők gyorsabban és mélyebben lélegzik be a cigarettafüstöt azéra hogy a kisebb nikotintartalmú cigarettából is "megfelelő" mennyiségű nikotinhoz jussanak. Így a kátrány és egyéb daganatkeltő anyagok a légutak teljes hosszán akadálytalanul kifejthetik sejtkárosító hatásukat (Akár még "light" cigarettára rászokó leánygyermekeinket is különösen óvjuk!)


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés