2022. Május 18. szerda
Az apává válás hormonális változásokat okoz a férfiak szervezetében: jelentősen csökkenti a tesztoszteronszintet. Amerikai kutatók gyermektelen férfiak és apák nemihormonszintjét hasonlították össze.

A 21 és 38 év közötti férfiaktól vett nyálminták tanúsága szerint az egyedülálló, gyermektelen férfiak hormonszintje kissé magasabb volt, mint házas, de gyermektelen társaiké. Jelentõsen alacsonyabb hormonszintet állapítottak meg viszont az apáknál, attól függetlenül, hogy házasságban élneke.

apaság tesztoszteron

A férfi nemi hormon, a tesztoszteron felelõs a nemi vágy és a férfiasnak tartott viselkedésformák (pl. magabiztosság, döntõképesség), de az agresszió kialakulásáért is. A kutatók szerint a hormonszint csökkenésével a természet biztosítja a férfiak „civilizált”, agressziómentes viselkedését, tehát a gyereknevelésre való alkalmasságot. A magas tesztoszteronszint nyújtotta elõnyökre ugyanis a párkeresés idõszakában van szükség, a „nõért való küzdelem” lezajlása után, a párkapcsolatban azonban már nem.

A BBC által megszólaltatott pszichológusszakértõ szerint a kutatás megállapításai összecsengenek a már ismert, állatoknál és az embernél is megfigyelhetõ szülõi viselkedésmintával. A szülõségnek nyilvánvalóan vannak szociális tényezõi, de a biológiai tényezõket sem lehet figyelmen kívül hagyni. A hormoncsökkenés célja, hogy a férfiakat bevonja az utódnevelésbe.

Az újszülött megérkezése feszültséggel teli, fárasztó idõszakot jelent a férfi számára is, ami az utóddal szemben haragot, dühöt válthat ki. A hormonszint csökkenése tehát a gyermeket védi: a kevesebb tesztoszteron kevesebb agressziót jelent.


Forrás: BBC News

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés