2024. Június 16. vasárnap
1 . oldal
Vegyük elejét a bajnak! -  Injekcióval, műtéttel -  Szövődmények -  Hogyan kezelhető?
A visszértágulat, a visszeresség azt jelenti, hogy az elhasznált vért a szívbe juttató vékonyabb és vastagabb vivőerek (visszerek) a lábon kóros mértékben kitágulnak. Ez az állapot önmagában is zavaró lehet, ha pedig elhanyagolják, súlyos szövődményeket okozhat. Esztétikailag még a hajszálerek seprűszerű kitágulása is zavaró, nem is beszélve a nagyobb vénák kóros tágulatairól, amelyek durva, sötét kötegekként hálózzák be a lábat, s így már nem segítik, hanem akadályozzák a vérkeringést.

A visszértágulat miatt kialakuló vér- és folyadékpangás előbb csak a láb megduzzadását, később jelentős mértékű vizenyős megvastagodását, majd a boka feletti terület barnás elszíneződését és végül kifekélyesedését okozza. Közben lábunk nehézzé, fáradékonnyá, fájdalmassá válik. A tágult visszerek félreeső zugaiban pedig – különösen, ha hajlamunk is van rá vagy kényszerű mozdulatlanságra vagyunk kárhoztatva (utazás, kórházi kezelés, műtét, gipszmerevítés stb. miatt) –, vérrögösödés (flebitisz, trombózis) alakulhat ki. Néhány szabály betartásával a betegség rosszabbodása és a szövődmények kialakulása is megelőzhető vagy gyógyítható.

Lábak1

Vegyük elejét a bajnak!

A visszeresség mindenekelőtt az öröklött hajlammal rendelkezőkön alakul ki, sok tartós állással, kényszerű üléssel vagy egyéb túlterheléssel járó foglalkozás, sporttevékenység esetén. Megelőzés szempontjából a legfontosabb ezért a helyes pályaválasztás, a visszerek kitágulását előidéző foglalkozások kerülése.

Hajlam esetén a munkavégzés és sportolás alkalmával ajánlatos rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát viselni, ezáltal mintegy ellensúlyozni a véroszlopnak a visszerek falára nehezedő nyomását. A visszértágulatok megszüntetéséig vagy a kiújulás megelőzésképpen azt követően is ajánlatos a kompressziós harisnya viselése.

A visszeres panaszok enyhítésére, az erek tónusának fokozásához, az ödémák kiürítéséhez, a láb frissítésére ma már hatékony gyógyszerek és vény nélkül kapható készítmények kaphatók. A megfelelő kiválasztásához kérjük háziorvosunk tanácsát!

Injekcióval, műtéttel

Ha a visszeresség akár egészségi, akár esztétikai szempontból zavaró, a tágult visszereknek a legalkalmasabb módon történő megszüntetésére kell törekedni. Ajánlatos mindenekelőtt egy visszér-ambulanciát felkeresni, ahol két lehetősség is sikerrel kecsegtet: a betegség bizonyos stádiumaiban lehetséges a beteg visszér injekciós kezelése, ám ha a visszeresség igen elhanyagolt, már csak műtéti megoldás vagy kombinált (műtéti és injekciós) kezelés jöhet számításba. Az injekciós (szklerotizáló) megoldás előnye, hogy a kezelés alatt a beteg élheti addig megszokott életét, hetente csak egy-két alkalommal kell megjelennie a kezelésen. A sebészi megoldás előnye pedig az, hogy műtéttel a súlyosabb visszerességet is meg lehet szüntetni.

Szövődmények

Elhanyagolt esetben előbb-utóbb visszeres szövődmények alakulhatnak ki: visszérgyulladás (flebitisz), lábszárfekély, súlyosabb esetben mélyvénás trombózis és következményes vénás keringési elégtelenség. A szövődmények megelőzésében és a gyógyításban egyaránt a kompressziós harisnya vagy pólya alkalmazása, továbbá az ok, vagyis a visszértágulat megszüntetése a legfontosabb.

Visszérgyulladás

Flebitisz esetén kompresszió alkalmazása mellett gyulladás- és fájdalomcsillapító kenőcsöt alkalmazunk, majd a flebitiszes csomó felszúrásával és a benne lévő alvadt vér kinyomásával gyorsíthatjuk meg a gyógyulási folyamatot.

Lábszárfekély

A visszér-eredetű lábszárfekély kezelésében nem lehet eléggé hangsúlyozni a térdhajlatig terjedő kompressziós kötés fontosságát. Emellett semmi más feladatunk nincs, mint a fekélyfészek elfertőződésének megakadályozása fertőtlenítő oldattal történő rendszeres lemosással, illetve fertőzött seb és környezet esetében a fertőzés megszüntetése széles spektrumú antibiotikum lokális (helyi) és generális (az egész szervezetre ható) alkalmazásával. A fertőzött, nedvedző fekélyek kezeléséhez ma már a nedvszívó, fertőtlenítő és védő készítmények kellő választékban állnak rendelkezésünkre. A legfontosabb azonban a fentiekkel egyidejűleg a visszértágulatok megszüntetése.

Mélyvénás trombózis

Mélyvénás trombózis gyanúja esetén még ma is a leghelyesebb a beteget sürgősen kórházban elhelyezni a további komplikációk (tüdőembólia, poszttrombotikus szindróma) megelőzése érdekében.

A poszttrombotikus szindróma vastag, elégtelen visszeres keringésű lábat jelent. A szindróma, a mélyvénás trombózis későn elkezdett kezelésének, szakszerűtlen ellátásának vagy a trombózis igen súlyos formájának következménye. Kialakulása esetén a kompresszió alkalmazása mellett még vízhajtók és perifériás keringésjavítók adása ajánlott.

A szövődményeket azonban a leghelyesebb megelőzni, éspedig a visszértágulat kellő időben és megfelelő módon történő megszüntetésével.

Hogyan kezelhető?

A visszérbetegség kezelése a vénás nyomás csökkentésére, a vénák falának erősítésére, vénavédelemre irányul, hogy megállítsa a vérplazma érfalon keresztüli kiáramlását, csökkentse az ödémás duzzanatot és a gyulladást. A súlyos esetek kezelése a beteg vénák egy részét elzáró injekciós szkleroterápiával, illetve műtéttel történhet. A beteg maga is sokat tehet az állapotának javításáért. Fontos a rendszeres mozgás, mivel a lábizmok pumpáló működése segíti a vér visszaáramlását a szívbe. A esetleges túlsúly leadása, megfelelő (puha talpú, kényelmes) cipő, váltott hideg-meleg vizes zuhany, a láb esténkénti felpolcolása, szükség esetén fásli és kompressziós harisnya segíti a vénák működését. A vénát védő szerek használatával sem kell megvárni a súlyos tüneteket.

 


Szerző: Dr. Unoka József
belgyógyász

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés