2024. Július 14. vasárnap
Házi lepény -  Korpakásák -  "Seprűsaláta"
A rostok mintegy vázát képezik a növény testének, megadva annak formáját, meghatározva állagát. Miután táplálékunkban elfogyasztjuk őket, nem bomlanak fel, hanem a széklettel távoznak. Különös, de tény, hogy vannak emberek, akik a rostokat emészthetetlennek tartják, mellőzik étrendjükből az eredmény természetesen székrekedés, annak minden következményével. A durva rostok ideálisan tisztítják a vastagbelet, ez pedig a hosszú, egészséges élet egyik záloga.

Már a modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különböző betegségeinek kialakulásában az egyik fő tényező a rostszegény táplálkozás. Napi rostanyagszükségletünk 30-40 gramm között van, ezzel szemben a magyarországi értékek ennek a felét sem teszik ki. Rostanyag található a zöldségekben, gyümölcsökben, a hántolatlan gabonafélékben és a babfélékben.

 

Megnézem a Laevolac szirupot >>

A bélrendszer szempontjából a gabonafélék ballasztanyagai hatásosabbak, és mennyiségi részarányuk is magasabb, mint a zöldség- és gyümölcsféléké. A cellulóz a gabonák maghéjában található. Ezért javasoljuk a teljes gabonákból készült kásákat. A tésztafélék és a fehér kenyér nem rendelkeznek annyi hasznos tápértékkel, habár a vegetáriánus konyhában jelentős szerepet játszanak. Helyette készíthetünk lepényeket, ezzel elkerülve a rákkeltő élesztő fogyasztását is. Aki pedig az egészséges táplálkozás útján halad, idővel minden finomra őrölt lisztből készült táplálékot elhagy.

rost

Házi lepény

Fél kilónyi teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet összegyúrunk annyi joghurttal (kefir, aludttej), hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen, legalább fél órát állni hagyjuk. Kis cipókat formálunk, és fél-egy centi vastag, kerek lepényekké sodorjuk őket, tetejüket vízzel megkenve, különböző magokkal vagy emésztést segítő fűszerekkel megszórjuk (szezámmag, lenmag, koriander, köménymag). Sütőrácson világos színig sütjük. Hűtőben, vagy hideg helyen sokáig eltartható.

Korpakásák

A korpafélék fogyasztásának általános szabálya: a búza- és a zabkorpát leönteni forró vízzel, melyet 20-30 perc múlva leszűrünk róla. Ezután a kapott korpakását gyakorlatilag bármilyen étel sűrítésére használhatjuk.

Gyomrunkba kerülve a korpa semmilyen változáson, átalakuláson nem megy át. A nedvességet megtartva jut tovább, javítva a bélmozgást, a perisztaltikát. Ezáltal a belekben csökkennek a fájdalmak és a gázok.

Közepes egészségi állapot esetén a korpafogyasztás bevezetésének klasszikus receptje: két hétig naponta 1 teáskanál, utána naponta 3 teáskanál az étkezések előtt. Amikor normalizálódott a bélműködésünk, naponta 2 teáskanállal javasolható a fogyasztása. Vigyázat, akiknek már sikerült magukat eljuttatniuk a gyomorvagy nyombélfekély állapotába, azok számára a korpa fogyasztása kifejezetten ártalmas! Sajnos a korpafélék hamar megkeserednek, ne tároljunk sokat belőle otthon.

 

Megnézem a Laevolac szirupot >>

"Seprűsaláta"

Sárgarépa, cékla, káposzta egyforma arányban szükséges hozzá. A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, és pár csepp citromlével összekeverjük. Frissen fogyasztjuk. Vigyázat: olajjal meglocsolva is finom, de már nem "söpör"!

 

Szponzorált tartalom


Szerző: Meiszner Katalin

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés