2024. Július 22. hétfő
A megelőzés szerepe -  Hatásos megoldás: a gyomorgyűrű -  Eredmények, tapasztalatok
A kórosan elhízott betegek, akik a fogyókúra, életmódváltás, gyógyszeres kezelés dacára sem tudják csökkenteni testsúlyukat, a gyomorgyűrű segítségével évi 50 kg-tól szabadulhatnak meg.

Az elhízás kezelésének is megannyi módja van, a különböző fogyókúraprogramoktól a gyógyszeres kezeléseken át egészen a műtétig. A sebészeti beavatkozás azonban csak bizonyos esetekben lehetséges, amikor már kóros elhízásról van szó, valamint ha a kezelőorvos ajánlja és javasolja.

gyomorgyűrű, fogyás, elhízás

A megelőzés szerepe

Az energiabevitel növekedése – ha nem követi fokozott energialeadás – zsírlerakódáshoz, azaz elhízáshoz vezet. A bevitel azonos szintje mellett, az energialeadás csökkenését is óhatatlanul súlygyarapodás követi. Fontos látnunk, hogy az elhízás okai túlnyomórészt a helytelen életmódban és táplálkozásban keresendők, és csupán kisebb részben valamilyen betegségben, genetikailag öröklött szabályozási zavarban. Ez a tény hangsúlyozza saját felelősségünket és a megelőzés jelentőségét.

A leküzdhetetlen túlsúly komoly következményekkel járhat. Szív- és érrendszeri, a mozgás- és légzőszervi megbetegedések mindegyikének melegágya a kövérség, a megnövekedett zsírtömeg. Egy új kutatás azonban azt is bebizonyította, hogy a második leggyakoribb halálok, a rák is szorosan összefügg az elhízással.

A kórosan elhízott (40-nél nagyobb BMI érték) betegek számára, akik a fogyókúra, életmódváltás, gyógyszeres kezelés dacára sem tudják csökkenteni testsúlyukat, az évek során számos műtéti technikát fejlesztettek ki. Ezek legtöbbje visszafordíthatatlanul megváltoztatta az emésztőrendszer anatómiáját, illetve számos kockázati tényezőt hordozott magában. A sebészi kezelés az utóbbi tíz évben jelentős fejlődésen ment át.

Hatásos megoldás: a gyomorgyűrű

Mikor alkalmazható a gyomorgyűrű?

A gyomorgyűrű csak abban az esetben alkalmazható, ha a beteg
• több mint öt éve komoly túlsúllyal küzd;
• testtömegindexe 40 fölötti értéket mutat;
• életkora 18-60 év;
• egészségügyi problémákkal küzd: cukorbetegség, ízületi problémák, magas vérnyomás, szívpanaszok, légzéskimaradás alvás közben; komolyan megpróbált lefogyni (orvosi segítséggel is), és kezdetben sikerrel járt, de később újra meghízott;
• hajlandó drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásait, életmódját, és rendszeres ellenőrzésnek alávetni magát;
• nem fogyaszt édességet és édes italokat, illetve hajlandó ezekről lemondani;
• nem szenved olyan betegségben, amely túlsúlyának oka lehet (pl. a pajzsmirigy csökkent működése, mellékvesekéreg túlműködése).

Hogyan zajlik a gyomorgyűrű felhelyezése?
A beavatkozás 1-2 órát vesz igénybe, és altatásban zajlik. A speciális eszközöket és a gyomorgyűrűt rendszerint laparoszkópiás eljárással, 4-5 kis bemetszésen keresztül helyezik be a hasüregbe. Ezzel a technikával biztosítják azt, hogy a páciens szervezete a legkisebb megterhelésnek legyen kitéve, a gyógyulás rövid időn belül bekövetkezzen, és a beavatkozás nyomai szinte láthatatlanná váljanak. Lényegében a gyomrot a gyűrű segítségével két részre osztják: a gyomorgyűrű fölötti kisebb, és a gyomorgyűrű alatti, nagyobb részre.

Hogyan működik a gyomorgyűrű?

A gyomorgyűrű arra kényszeríti a beteget, hogy változtasson étkezési szokásain. Csökkentenie kell a táplálékbevitelt, és alaposabban meg kell rágnia a falatokat. A nagyobb ételdarabok ugyanis hosszabb ideig irritálják a gyomor két része közötti keskeny csatornát. A betegek 2-3 hónap alatt megtanulják, hogy figyelniük kell az elfogyasztott étel mennyiségére.

Az operáció után...

A páciensnek körülbelül három napig kell a kórházban maradnia a gyomorgyűrű felhelyezése után. Normális esetben egy-két héten belül visszatérhet megszokott tevékenységeihez. Rendkívül fontos, hogy a beteg a műtét után pontosan betartsa az étkezésre vonatkozó utasításokat. Különösen az operáció utáni első hetekben lényeges, hogy a túlzott táplálékbevitellel ne tágítsa ki a gyomorgyűrű fölötti "kis gyomrot', mivel annak alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Az átállási folyamat 1-2 hónapot vesz igénybe. Mivel a gyomorgyűrű szabályozható, a későbbiekben az orvos a kívánt fogyás ütemének megfelelően egyszerűen beállíthatja, hogy milyen mértékben szorítsa össze a gyomrot.

Eredmények, tapasztalatok

Kis megterhelést jelentő, biztonságos beavatkozás.
• Gyors felépülés.
• Heti 1 kg fogyás (az egy év alatt várható fogyás körülbelül 50 kg).
• A meglévő kísérőbetegségek nagy része (cukorbaj, magas vérnyomás, mozgásszervi panaszok) már 25%-os testsúlycsökkenés után részben, vagy teljesen megszűnnek!
• Több mint 30 000 gyomorgyűrű felhelyezés történt Európában.
• Jelentős életminőség-javulás.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés