2024. Május 23. csütörtök

Milyen a férfi, ha a klimax utoléri?

andropauza, klimax, hormonok
1 . oldal
Mi a tünete?
A nők klimaktériumához hasonlóan a kor előrehaladtával a férfiaknál is végbemegy egy bonyolult hormonális alapokon nyugvó változás. A férfiaknál tapasztalható folyamat neve andropauza. A jelenséggel foglalkozó tudományos ismeretek nem olyan kiterjedtek és bőségesek, mint a női hormonális változást illetően. Ennek oka talán az, hogy a női klimax a ciklus elmaradása sokkal "szembetűnőbb" és drasztikusabb tünetekkel jár.

Életünk egyes stádiumaiban más és más szerepük van a nemi hormonoknak. Újszülött- és gyermekkorban a nemi jelleg kifejlődésében, később a normális nemi élet biztosításában játszanak fontos szerepet. Ezen régről ismert hatások mellett az utóbbi időben egyre több szó esik a nemi hormonok egyéb, első ránézésre másodlagosnak tűnő hatásáról, melyek észrevétlenül átszövik mindennapi életünket. Inkább a hiányuk által okozott tünetek lesznek szembetűnők, mint maguk a kifejtett hatások.

férfi klimax, andropauza

A férfiaknál 55 éves kor körül csökkenni kezd a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje. Ezzel párhuzamosan számos változás megy végbe az életükben. Természetesen a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek azonos időben és erősséggel. Van, aki észre sem veszi a változást, míg mások életében komoly törést okoz ennek megjelenése.

Mi a tünete?

Nem is hinnénk, hogy a férfi klimax során megélt pszichés és életvezetési változások milyen hosszú sora tulajdonítható közvetlenül a fent említett hormonszintváltozásnak: csökken a nemi vágy, a fizikai teljesítőképesség, és számos vegetatív idegrendszeri tünet észlelhető. A libidó csökkenése csak az egyik "fájdalmas" oldala a nemi élet változásának. Talán még kellemetlenebb az ún. androgén impotencia. Ez nem az erekció teljes hiányát jelenti, hanem az időszakosan bekövetkező "kudarcokat", melyek igencsak frusztrálók, befolyásolják az egyén önbecsülését, általános hangulatát. Sok házasság fut ilyenkor zátonyra, a teremtés koronái ugyanis ebben az időszakban hajlamosabbak felelőtlen, akár nevetséges kalandokba bocsátkozhatni, csakhogy bizonyítva lássák, még nincs veszve az ifjúság.

A fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését is összefüggésbe hozzák a hormonális változásokkal. Ezenkívül számos "megmagyarázhatatlan" vegetatív tünet jelentkezhet: levertség, fejfájás, szívdobogásérzés, különböző emésztési problémák, gyomortáji bizonytalan fájdalmak stb.

Mindezen tünetek definiálása és a hormonfüggőség kiderítése azonban magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy a hormonok mesterséges pótlásával csökkentsük a szimptómák okozta kellemetlenségeket. Már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, hormonkészítmények, melyekkel szájon át adagolva lehet pótolni a hiányzó hormonokat, illetve olyanok, melyekkel a herék saját férfihormon-termelését lehet serkenteni. Az androgén hormonkészítmények veszélye azonban, hogy adagolásuk mellett megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata, és számos mellékhatást is előidézhetnek. Ezért az androgén-készítményeket csak urológus szakorvos szoros kontrollja mellett lehet alkalmazni.

Mindazonáltal az eredmények biztatóak, jól megválasztott indikáció és "mértékletes" adagolás esetén sokat enyhíthet az ötvenes éveibe lépő urak intim problémáin.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés