2024. Július 18. csütörtök
Sötét szeszek, rémes reggelek -  Gyakran sokfélét biztos tortúra -  Kutyaharapást ne a szőrével!

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Jóból is megárt a sok, hát még alkoholból. Egy-két pohár ital hatása még kellemes: felszabadítja a gátlásainkat és kellemesen elbódít, ám ha a túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, aligha ússzuk meg szenvedés nélkül: ha nem is rögtön, de másnap biztosan figyelmeztetést kapunk szervezetünktől, hogy áthágtuk a mértékletesség szabályát. Mi az oka a másnaposságnak?


A kérdést alaposan körbejáró vizsgálatok szerint az ittas személyek mintegy háromnegyede másnapos is lesz. A viszonylag nagy mennyiségű alkohol fogyasztása több kellemetlen tünet kialakulásához vezet: fejfájás, hányinger, hányás, szomjúság, szájszárazság, remegés, szédülés, fáradtság, izomgörcs. Gyakori kísérőjelenség még a teljesítőképesség hirtelen visszaesése és az észlelés vagy a térlátás képességének megváltozása – természetesen kedvezőtlen irányba –, valamint olyan más szindrómák kialakulása, mint például a kórosan szapora szívverés, illetve a vérnyomás megváltozása, melyeket a másnaposságtól szenvedő nem is észlel.

Másnaposság gyógytea

Sötét szeszek, rémes reggelek

Bár a kérdésben nincs teljes egyetértés, úgy tűnik, hogy a másnaposság kialakulása, illetve jellemző tünetei több, egymással párhuzamosan ható okra vezethetők vissza. Ezek közül az egyik legfontosabb egy, az alkohol lebomlása során a szervezetben felszabaduló „melléktermék”, az acetaldehid. Ez valamennyi alkoholos ital fogyasztása esetén megjelenik a szervezetben, tehát aki iszik, számoljon vele.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

------------------------------------------------------------------------------

Nem így a különböző színes alkoholos italos előállítása és érlelése során keletkező ún. kongenerek, amelyek csak fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulásának gyakoriságát. A likőrök, a brandy, a bor, a tequila, a whisky és más sötét színű égetett szeszek, melyek tartalmazzák ezeket a kongenereket, általában súlyosabb másnaposságot okoznak, mint a „fehér” égetett szeszek (fehér rum, vodka, gin).

Egy példa ennek illusztrálására: egy kísérlet szerint a magas kongenertartalmú bourbon whisky a kísérleti alanyok 33%-ának okozott másnapos tüneteket, szemben az alacsony kongenertartalmú vodkával, mely fogyasztóinak csupán 3%-át kínozta az ismert tünetekkel, noha mindkét csoport tagjai azonos mennyiségű és alkoholtartalmú itallal koccintottak. Aranyszabály tehát: minél sötétebb a szesz, annál több benne a kongener, és annál rémesebb lesz a másnap reggel.

Gyakran sokfélét biztos tortúra

Az említett tényezők mellett a kellemetlen tünetek oka a vérben lévő hormonok szintjének megváltozásában is keresendő. Példának okáért: az alkohol gátolja az antidiuretikus hormont, ami gyakori vizeléshez, ezáltal fokozatos kiszáradáshoz vezet. A dehidratáció csak tovább erősíti a másnaposság tüneteit, melyeket rendszerint egyéb tényezők is fokoznak. Aki a szokásos fogyasztásánál jóval több szeszes itallal kábítja magát, annál általában a másnaposság is nagyobb eséllyel alakul ki.

Szintén kockázatnövelő hatású, ha valaki gyorsan iszik, ha nem eszik emellett semmit, illetve ha nem higítja alkoholmentes italokkal a bevitt adagot. Az sem mindegy, hogy állhatatosan kitartunk-e egyféle szesz mellett, vagy összevissza iszunk több félét. Utóbbi esetben szinte biztos a reggeli tortúra. Mindezeken kívül még az alkoholfogyasztással közvetlenül össze nem függő körülmények is fokozhatják a másnaposság esélyét: a dohányzás, a hangos zene, a villódzó fények, a csökkent minőségű és mennyiségű alvás mind-mind a rémes ébredés lehetőségét vetítik elő.

Kutyaharapást ne a szőrével!

Aki elejét akarja venni a másnaposságnak, jó, ha figyel az előbbiekben felsoroltakra. Ezen kívül jótékony hatású kifejezetten a másnaposság tüneteit enyhítő, közérzetet javító gyógytea fogyasztása. A többféle gyógynövényből készült tea sikeresen alkalmazható nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után fellépő másnaposság ellen. Támogatja az alkohol lebontását, csökkenti a véralkohol szintet. A gyömbér gyökér a gyomorpanaszok, hányinger és a fejfájás ellenszereként működik. Az összetevők helyreállítják a szervezet normális működését. A szervezetre gyakorolt komplex pozitív hatása miatt a tea nem csak az alkoholos állapotok kezelésére, hanem közérzetjavítóként, általános erősítőként is fogyasztható!


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés