2024. Július 18. csütörtök
Amerikai kutatók azt állítják, sikerült kideríteniük, miért enyhül sokak fájdalma az ál-fájdalomcsillapítóktól. A Michigani Egyetem tudósai az ún. placeboeffektust vizsgálták, vagyis azt a jelenséget, hogy a placebóval („álgyógyszerrel”) történő kezelés is eredményes lehet, valószínűleg azért, mert a páciensek hisznek azok hatásosságában.

Korábbi kutatásokból már eddig is ismeretes volt, hogy a placebo csökkenheti a fájdalomérzetet, illetve az agy fájdalomért felelős területeinek aktivitását – most az is kiderült, hogy az agy természetes fájdalomcsillapítóira, az endorfinokra van hatással.

Zöld hályog

A mostani kísérletben 14 önkéntes vett részt, akiknél azzal váltottak ki fájdalomérzetet, hogy állizmukba sóoldatot fecskendeztek. Mindeközben pozitronemissziós tomográf (PET) vizsgálatnak vetették alá őket, melynek segítségével az agy endorfinrendszerét figyelték. Az egyik PET-vizsgálat közben az önkénteseknek azt mondták, hogy olyan gyógyszert kapnak, mely csökkentheti a fájdalomérzetet – valójában placebót kaptak , és megkérték őket, hogy osztályozzák a fájdalom erősségét.

A placebo bevétele után kilenc önkéntes számolt be számottevően kisebb fájdalomról, ezzel együtt pedig képesek voltak nagyobb adag, fájdalmat kiváltó sóoldat befecskendezését elviselni. Az agyról készült PET-felvételek az ő esetükben azt is kimutatták, hogy agyuk már a „gyógyszer” beígérése után több endorfint termelt.

A kutatók a legerőteljesebb hatást az négy olyan területén tapasztalták, melyek a fájdalomérzet folyamatában és az arra való reagálásban játszanak szerepet. Ezen kívül az említett területek egyikében, az ún. dorsolaterális-prefrontális kéregben tapasztalt aktivitást az önkéntesek azon elvárásával tudták kapcsolatba hozni, hogy fájdalmat fognak érezni. A többi agyterület aktivitása a fájdalomérzet enyhüléséhez volt kapcsolható: ahhoz, mennyire érezték kellemetlennek, és érzelmileg hogyan viszonyultak a fájdalomhoz az önkéntesek.

A kutatást vezető Dr. Jon-Kar Zubieta szerint az eredmények azt mutatják, hogy a placebohatás nem kizárólag pszichés jelenség, és legalább részben van fizikai magyarázata is. „Az endorfinrendszer az agy fájdalommal összefüggő területein aktiválódott, és ez az aktivitás fokozódott, amikor valakinek azt mondták, hogy fájdalomcsillapítót fog kapni." A fájdalomcsillapító gyógyszerek tehát sok esetben helyettesíthetők lennének placebóval is.


Forrás: BBC

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés