2024. Július 21. vasárnap
Figyelmeztető jelek -  Veszélyes fájdalom -  Segít a véletlen -  Jó eséllyel
A veserák kóreredete nagyrészt még ma is tisztázatlan. A vese daganatainak kialakulásában szerepet játszhatnak fejlődési rendellenességek, sérülések, vesekövek, krónikus gyulladásos megbetegedések is.

A vesedaganatok a ritkábban előforduló rákos betegségek közé tartoznak: a szervezet összes daganatainak körülbelül 3%-át teszik ki. Leggyakrabban az 50-70 éves korban jelentkeznek, és a nőkhöz képest kétszer gyakrabban fordulnak elő a férfiak körében. Gyermekkorban előforduló leggyakoribb típusa a Wilms-tumor (nephroblastoma), ami az összes gyermekkori daganat mintegy 4%-a.

VesedaganatSajnos a vesetumoroknak csak egy kis részét képezik a jóindulatú elváltozások, melyek lehetnek kötőszöveti és hám eredetű, valamint vegyes daganatok. A rosszindulatú daganatoknak három típusa van, ezek közül a leggyakoribb a világossejtes veserák (hypernephroid carcinoma, hypernephroma, Grawitz-tumor), ami többnyire a vesekéregben alakul ki.

Figyelmeztető jelek

A betegség egyik legjellemzőbb, sokszor elsőként jelentkező tünete a hirtelen keletkező, fájdalmatlan vérvizelés. Ez legtöbbször szabad szemmel is észlelhető, nemritkán azonban oly kismértékű (mikroszkopikus), hogy csak speciális műszerekkel történő vizeletüledék-vizsgálattal mutatható ki.

A vérvizelés független a daganat méretétől, általában annak a jele, hogy a tumor betört a vesemedencébe. Előfordulhat, hogy hatalmasra nőtt, de a vesemedencét szabadon hagyó daganat nem okoz semmilyen panaszt vagy klinikai tünetet, ugyanakkor a vesemedencében elhelyezkedő apró kis tumor komoly vérvizelést eredményezhet. Ha tömeges a vérzés, a véralvadék elzárhatja a vesevezetéket, amivel a vesekövekhez hasonlóan igen heves görcsöket válthat ki. Vesekövek képződésekor a kólika általában megelőzi a vérvizelést, míg vesedaganatok esetén ennek a fordítottja észlelhető.

Veszélyes fájdalom

A veserák gyakran járhat tompa vesetáji fájdalommal: a veserákos betegek 60-70%-a panaszkodik deréktájéki fájdalomról. A fájdalom a daganat elhelyezkedésével van összefüggésben, általában akkor jelentkezik, amikor a daganat a vesetokot is eléri és feszíti. Maga a vesetájéki érzékenység 30-40%-ban lehet a vesetumor első tünete. A vérvizelés és a deréktájéki fájdalom mellett figyelmeztető jel lehet még a hasban tapintható kóros terime (duzzanat) is, amely legkorábban a vese alsó pólusából kiinduló tumor növekedésekor észlelhető. Néhány esetben a magas vérnyomás miatt kezdett kivizsgálás irányíthatja a figyelmet vesedaganatra.

Ritkán tapasztalható, hogy megemelkedik a veseszövet által termelt, vörösvértestképzést serkentő hormon, az erythropoetin aktivitása, amely a vörösvértestek számának kóros emelkedéséhez vezethet. Ennél jóval gyakrabban találkozhatunk azonban vérszegénységgel. Időnként a veserák egészen más megbetegedésekre utaló panaszokat és tüneteket is okoz, ilyen lehet az ismeretlen eredetű láz, leukémiára hasonlító vérképzőszervi elváltozás, magas kalciumszint vagy az ideggyulladás. Sajnos előfordul, hogy a veserák már csak előrehaladott állapotban okoz a beteg számára panaszokat.

Segít a véletlen

Klinikai tünetek hiányában a még korai stádiumban lévő vesetumorokat valamely más betegség gyanúja miatt, vagy egyszerűen szűrés céljából végzett vizsgálatokkal szokták felfedezni. Előfordul, hogy egyébként teljesen panaszmentes egyén jogosítvány megszerzése vagy hosszabbítása céljából rutinszerűen végzett vizeletvizsgálatának kóros eredménye veti fel a vesebetegség gyanúját. Napjainkban a hasi ultrahang és CT (komputertomográfiás) elterjedtebb felhasználásával a veserákot mind gyakrabban ismerik fel véletlenszerűen. Az alkalmazott vizsgálatok közé tartozhat a csontok vagy a vese izotópvizsgálata, az MRI vagy a PET, a szövettani vizsgálathoz pedig mintavételre (biopszia) van szükség.

Jó eséllyel

Annál kedvezőbbek a beteg kilátásai, minél korábbi volt a diagnózis. A kezelési módok közül az első helyen álló műtét (rendszerint a kóros vese eltávolításának) sikere is ilyenkor a legjobb. Ilyenkor a tumoros vesét és a vese környezetében levő nyirokcsomókat is eltávolítják. Bizonyos esetekben a sebészi kezelést indokolt lehet sugárterápiával is kiegészíteni. Esetleges egyéb gyógyszeres kezelés, hormon- vagy immunterápia eredményességét illetően még nincs elég tapasztalat. A betegség korai stádiumában elvégzett műtét azonban jó esélyt nyújt a veserák végleges gyógyítására.


Szerző:

Dr. Fűtő László
belgyógyász szakorvos


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés