2024. Június 21. péntek
Meleg, hideg -  Lábfürdő -  Hideg agyagpakolás -  Termálfürdő, szauna -  VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer
Ha a lábak "ólomnehezek", viszkető, feszülő érzés jelentkezik, hosszabb álldogálás után lábfájás lép fel, sőt estére be is dagadnak a bokák, ez azt jelenti, hogy a vénák nem működnek megfelelően. Igaz ez akkor is, ha a visszértágulat még nem észlelhetők. Az első jelek felfedezésekor azonnal cselekedjünk, különben szinte visszafordíthatatlan károsodás következik be! Az alábbiakban az enyhén visszeres lábaknak kitűnő kúrát jelentő vízterápiát mutatjuk be.

Meleg, hideg

A hideg víz felhasználása azért is kényelmes, mert otthoni körülmények között is könnyedén elvégezhető: mindössze hideg csapvíz szükséges hozzá.

A lényeg a hideg víz, a meleg ugyanis elernyeszti a vénákat, gátolja a vérvisszaszállítást. Annál hatékonyabb a kezelés, minél hidegebb a víz, de csak akkor fogjunk hozzá a kúrához, ha a lábunk meleg. Csak a hűtésnek van gyógyhatása, mert fokozza a szövetek feszességét, növeli a lábszáron lévő visszerek szállítási teljesítményét és csökkenti a lábikra körfogatát.

Ha valaki érzékeny a hidegre, vagy attól tart, hogy megfázik, esetleg nem érzi elég melegnek a lábait, akkor alkalmazzon váltott vizes kezelést. Kezdjük meleg vízzel és fejezzük be hideggel. Mindig a hideget hagyjuk a végére! Addig hűtsük a lábunkat, amíg csak el bírjuk viselni, majd minden esetben tornagyakorlatokkal, gyors járással melegítsük vissza a lábainkat.

Lábfürdő kéken

Lábfürdő

A visszeres lábak számára a legjobb a délutáni vagy az esti hideg lábfürdő. Engedjük tele a kádat hideg vízzel, majd mindkét lábunkat tegyük bele. A lábfürdő időtartama egyénenként változó, de legalább egy-két percig tartson. Utána nem kell megtörölni a lábat, csak simítsuk le a vizet, és jöhet a felmelegítés.

Szép és egészséges lábak kortól függetlenül >>

 A lábszárlocsolás legalább ilyen jótékony hatással bír. Fürdőkádban vagy zuhanyzófülkében végezzük, ha este alkalmazzuk, megakadályozza az éjszakai panaszokat. A kézi zuhanyzóból öntözzük a vizet felváltva mindkét lábszárunkra. Ügyeljünk arra, hogy a víz nyomása ne legyen nagy, a gyógyhatást ugyanis nem a nyomás ereje, hanem a "vízköpeny" fejti ki, amely beburkolja a lábat. A zuhanyt követően mozgással gondoskodjunk a felmelegítésről is.

Hideg agyagpakolás

A gyógyszertárakban kapható gyógyföldből vízzel készítsünk kenőcsszerű, sűrű kását, ezt kenjük lenvászonra, és tegyük a kezelendő felületre. Kb. 30 percig, a kiszáradásig hagyjuk rajta, majd az odatapadt agyagot langyos vízzel öblítsük le.

Termálfürdő, szauna

A termálfürdő nem árt a visszeres betegeknek, amennyiben a víz hőfoka nem haladja meg a 35 fokot. A visszértágulatos és vénabetegek egyik fő ellensége a szauna. Az egyébként testet-lelket melengető, kellemes időtöltés során a vérkeringés jelentősen romlik, amolyan kisebb "keringési katasztrófa" alakul ki a magas hőmérséklet hatására. A melegtől ugyanis kitágulnak a vénák, amelyekben túl sok vér folyik túlságosan lassan. Egy-egy szaunázás során az első érseprűcskék megjelenését is megfigyelték már.

Előfordulhat vénagyulladás is. Ha a forró gőzt vagy levegőt követő hideg fürdő tíz percnél tovább tart, a vénák nagy valószínűséggel összehúzódnak, mégis tanácsos a visszértágulatos és vénabetegeknek kerülni a szaunákat.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer

A patikákban recept nélkül kapható a VenoprotEP ami gátolja a vénák tágulását és növeli a hajszálerek ellenállását. Az alsó végtag idült vénás elégtelenségének kezelésére ajánlott az alábbi esetekben:

- nehézláb érzése,

- feszülés,

- fájdalom,

- éjszakai lábikragörcs.

A patikákban kapható gyógyszer alkalmas heveny aranyeres krízis kezelésére is.> 

 


Forrás: vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés